Uklonili rampu zbog bezbednosti?!

Izvor: Blic, 19.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uklonili rampu zbog bezbednosti?!

ČAČAK - U saobraćajnoj nezgodi na neobezbeđenom pružnom prelazu kod fabrike „Cer" prekjuče je povređen Mudža Medžit (83) iz Čačka. Na Medžita, koji je sa biciklom pored sebe prelazio prugu, naleteo je šinobus koji je saobraćao iz pravca Požege prema Kraljevu. Medžit je odmah prebačen u čačansku bolnicu i, kako kaže dežurni istražni sudija Mirjana Rosić, za sada su konstatovane lake povrede, tako da Medžit nije životno ugrožen.

Medžit se vraćao iz obližnjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << marketa i, kako je izjavio istražnom sudiji, nije ni čuo ni video voz. Prema izjavama očevidaca, starcu su ispale kese iz ruke i sagao se da ih pokupi kada ga je voz zakačio i odbacio pored pruge. Mašinovođa Radojica Vućićević tvrdi da je još od izlaska šinobusa iz železničke stanice u Čačku propisno signalizirao sirenom.

Ova nesreća na pružnom prelazu na kojem je do pre dve godine postojala rampa, a koja je ukinuta navodno zbog bezbednosti, uznemirila je meštane obližnjeg naselja Kulinovačko polje, koji su se odmah posle nesreće okupili ispod vijadukta. Oni zahtevaju da se vrati stara rampa. Posebno su zabrinuti za bezbednost nekoliko stotina dece koja svakodnevno prelaze prugu na tom mestu na putu do škole. Meštani su najavili da su spremni da blokiraju pružni prelaz ukoliko se opština i JP „Železnica" uskoro ne dogovore o ponovnom postavljanju bezbednosne rampe.

- Svaki dan prelazimo ili bolje reći kao koze preskačemo dva koloseka, od kojih se jedan godinama ne koristi. Sada su ostavili i stare šine, što sve usporava prelazak, naročito deci. Prelaz je potpuno nepregledan, a često se ne čuje pisak voza. Sreća je što su vozovi do sada bili retki, ali sada kada je uvedeno 12 novih prolazaka kroz Čačak, strahujemo da će neko poginuti. Nemamo drugu varijantu do grada osim da idemo magistralom, što je još opasnije, naročito za decu, ili da zaobilazimo dva kilometra, a ovo naselje ima najmanje 300 domaćinstava - kaže Đuro Raičić.

Stanovnici Kulinovačkog polja posebno su ogorčeni na predsednika opštine Velimira Stanojevića koji je više puta javno obećavao da će se njihov problem ubrzo rešiti. Juče nismo mogli da čujemo odgovor predsednika Stanojevića jer se nije javljao na telefonske pozive.

Meštani ističu da je potpuno nelogično i objašnjenje iz „Železnica" da je prelaz nebezbedan jer se nalazi „na veoma nepovoljnom mestu zbog krivine prečnika 500 metara, a da su vozovi (kada je postojala rampa) morali smanjivati brzinu za oko 50 odsto".

- Dve godine prelaz nikome nije smetao i bio je više nego bezbedan i za vozila i za pešake - kažu meštani.

Pružni prelaz kod fabrike „Cer" bio je postavljen pre nekoliko godina, kada je rađena rekonstrukcija vijadukta na magistralnom putu. Na osnovu zahteva „Železnica Srbije", ovaj prelaz je pre dve godine zatvoren za saobraćaj, iako je jedan od retkih na teritoriji čačanske opštine koji je bio obezbeđen rampom. U ovu saobraćajnicu uloženo je oko 10 miliona dinara, a osim meštana koristili su je i radnici mnogih privatnih preduzeća koja se nalaze duž kružnog puta, kao i mušterije obližnjeg marketa „Svislajon Takovo" (bivši „Visol").

Jovica Maksimović, šef železničke stanice u Čačku, koji je odmah došao na mesto nesreće, rekao je da nema ovlašćenja da daje izjave.

Dmitar Popović, direktor JP „Gradac", u izjavi za „Blic" kaže da su više puta vođeni razgovori sa predstavnicima JP „Železnica", ali se još nije pronašlo odgovarajuće rešenje.

- Predlagali smo da se rampa vrati dok se ne uradi projekat za trajno rešenje, ali je njihov stav da se ne može otvarati novi prelaz jer je navodno prelaz kod „Remonta" bezbedan, iako ni tu ne postoji rampa, a pešaci bi morali da idu prugom da bi stigli do tog mesta - kaže Popović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.