Uključila se diplomatija: Prvi susret zvaničnika dve zemlje nakon šest godina

Izvor: B92, 31.Jul.2019, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uključila se diplomatija: Prvi susret zvaničnika dve zemlje nakon šest godina

Dubai -- Zvaničnici UAE i Irana sastali su se prvi put u šest godina da razgovaraju o bezbednosti na moru, potvrdile su danas obe zemlje.

Sastanak je održan u vreme povećanih tenzija u Persijskom zalivu.

Zvaničnik UAE rekao je da je sastanak zvaničnika te zemlje i Irana bio fokusiran na pitanja povezana sa bezbednošću granice i navigacije u zajedničkim vodama. On je naveo da susret nije "ništa novo" i da nije povezan s postojećim tenzijama.

Iranski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << državni list IRAN javio je da se sedmočlana delegacija iz Abu Dabija u utorak u Teheranu sastala sa komandantima granice i obalske straže Irana i da je to prvi takav susret od 2013. godine.

Sastanak je značajan jer su UAE i Iran regionalni rivali. UAE su 2016. spustili odnose s Iranom na niži nivo i duže vreme se zalažu za čvršću politiku SAD prema Teheranu, uključujući podršku oštrijim američkim sankcijama.

UAE i njihov blizak saveznik Saudijska Arabija u Jemenu od 2015. ratuju protiv pobunjenika koji imaju podršku Irana. Međutim, UAE su prethodnih nedelja povukli hiljade vojnika iz Jemena u cilju jačanja bezbednosti kod kuće.

Nedavna sukobljavanja u Ormuskom moreuzu, ključnom koridoru za prevoz nafte, i strahovanja od šireg konflikta naveli su UAE da pozovu na deeskalaciju i diplomatski angažman s Iranom.

U maju su četiri naftna tankera kod obala UAE bila meta sabotaže. UAE su odbili da se pridruže Vašingtonu i okrive Iran za napade. Teheran negira krivicu.

Ranije ovog meseca, Iran je zaplenio brod iz UAE koji je optužio za ilegalno krijumčarenje u inostranstvo subvencionisanog iranskog goriva.

Dan kasnije, Iran je u Ormuskom moreuzu zaplenio naftni tanker koji je plovio pod zastavom Velike Britanije.

Iranski zvaničnici su naveli da je taj potez bio odmazda za incident od 4. jula kada je britanska mornarica pomogla Gibraltaru da zapleni iranski naftni tanker.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.