Uključen narandžasti meteoalarm - RHMZ upozorava FOTO

Izvor: B92, 24.Jul.2020, 23:45

Uključen narandžasti meteoalarm - RHMZ upozorava FOTO

U subotu ujutro očekuje se intenziviranje grmljavinskih procesa u Vojvodini i zapadnoj Srbiji, upozorio je Republički hidrometerološki zavod.

Tokom dana nevreme se očekuje i u ostalim krajevima, uz lokalnu pojavu grada i količinu padavina veću od 20 mm za kratak vremenski period, navedeno je na sajtu RHMZ.

Nevreme praćeno grmljavinom pogodilo je Beograd oko 23 sata u petak.

Za teritoriju cele Srbije uključen je narandžasti meteoalarm.

Kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << RHMZ upozorava, to znači da je vreme opasno.

Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe..

Meteorolog Đorđe Đurić na svom Fejsbuk profilu upozorio je na oblačenje u nedelju ujutro, ponegde sa sumaglicom i slabom kišom. Tokom dana dosta sunčanih, ali i oblačnih intervala. Na zapadu i jugozapadu poslepodne ponegde pljuskovi sa grmljavinom. Maksimalna temperatura od 25 do 30 stepeni.

Inače, zbog položaja centra ciklona iznad Srbije, vetar će tokom vikenda biti veoma slab, pa se usled formiranja snažnih kumuloninbusa, upravo zbog slabih visinskih strujanje očekuje veoma sporo premeštanje tih snažnih grmljavinskih oblaka, pa se na pojedinim lokacijama u veoma kratkom vremenskom intervalu očekuju veoma obilne padavine.

Ponegde se očekuju lokalne poplave, ali ne zbog izlivanja rečnih tokova, već zbog nemogućnosti da odvodni sistemi prihvate veću količinu padavina u kratkom vremenskm intervalu.

U ponedeljak sunčano i toplo, povremeno uz umerenu oblačnost, a maksimalna temperatura u većini predela oko 30 stepeni. Od utorka sunčano i tropski toplo, a u čevrtak maksimalna temperatura od 32 do 36 stepeni.

U petak i subotu malo svežije, temperatura u padu za 5 do 7 stepeni. Potom nas očekuje novi tropski talas.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.