Uklanjanje divljih deponija

Izvor: RTS, 25.Jul.2009, 08:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uklanjanje divljih deponija

U akciji "Očistimo Srbiju" sanirane divlje deponije u oko 50 mesta u Srbiji. Do kraja godine planirano rešenje problema životinjskog i elektronskog otpada i donošenje zakonskih uredbi koje će regulisati pitanje otpada.

U prvih šest meseci akcije "Očistimo Srbiju", kroz javne radove uposlen je veliki broj ljudi. Očišćene su divlje deponije u oko 50 mesta u Srbiji, a uloženo je između 500 i 600 miliona dinara u nabavku komunalne opreme i organizaciju javnih radova, saopštio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je ministar ekologije i prostornog planiranja Oliver Dulić.

"Tokom akcije, rešeno je između 30 i 40 odsto problema divljih deponija", rekao je Dulić, na početku uklanjanja jedne od najvećih divljih deponija u Srbiji, koja se nalazi između Laćarka i Martinaca kod Sremske Mitrovice.

Ministar ekologije je objasnio da je reč o deponiji staroj 25 godina i da će njeno uklanjanje biti završeno za dvadesetak dana.

"Posle njenog uklanjanja, zemljište će biti rekultivisano i na njemu će biti zasađena šuma", rekao je Dulić.

Građani će uskoro moći da prijave nepropisno odlaganje smeća ili građevinskog šuta, najavio je Dulić, rekavši da će ubrzo biti uveden univerzalni broj telefona za tu namenu.

Ministar ekologije je najavio da će do kraja godine biti realizovan veliki projekat kojim će se rešiti problem životinjskog otpada, a da će u oktobru biti doneta uredba koja će regulisati prikupljanje i tretman elektronskog otpada, kao i više setova zakonskih uredbi koje će regulisati pitanje otpada.

Divlja deponija između Laćarka i Martinaca, koja se nalazi u blizini regionalnog puta Sremska Mitrovica - Šid, prostire se na 19.000 kvadratnih metara. Procenjuje se da se na toj deponiji nalazi oko 15.000 tona otpada.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.