Izvor: B92, 15.Okt.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukinuti odluku o puštanju Stanišića

Hag -- Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je da se ukine prvostepena odluka o privremenom oslobađanju Stanišića i Simatovića.

Žalba Tužilaštva je u Stanišićevom slučaju podneta Žalbenom veću kao poverljiva i nedostupna je javnosti. U žalbi na odluku o puštanju Simatovića na slobodu do početka suđenja, tužilac Dermot Grum je naglasio da je prvostepeno veće pogrešno procenilo nivo saradnje optuženog sa Tužilaštvom i vrednost garancija koje je za njega >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dala Vlada Srbije.

Precizirajući da je Simatović pre nego što je optužen sedam puta razgovarao sa haškim istražiteljima, Tužilaštvo tvrdi da on nije bio "iskren" i da informacije koje je dao nisu imale nikakvu vrednost, već su bile "obmanjujuće". "Tokom intervjua, on je sebe predstavio kao obaveštajnog agenta niskog nivoa koji je imao minimalnu ulogu u ratu i negirao da je imao bilo kakvu vezu sa specijalnim jedinicama SDB Srbije, kao i da su one uopšte postojale pre 1995. godine. Po njemu SDB Srbije je samo prikupljala podatke", piše u žalbi. O žalbi Tužilaštva odlučivaće apelaciono veće Haškog tribunala, a za to ne postoji vremenski rok.

Po optužnici, Simatović je 1991. bio osnivač i komandant "crvenih beretki", kasnije nazvanih Jedinicom za specijalne operacije, i kontrolisao je druge paravojne formacije odgovorne za neke od najtežih zločina počinjenih u Hrvatskoj i BiH.

Prvostepeno veće Patrika Robinsona odlučilo je 28. jula ove godine da Stanišića i Simatovića pusti na slobodu do početka suđenja. Sprovođenje te odluke je, međutim, odmah odloženo zbog najave Tužilaštva da će se žaliti, a optuženi su zadržani u sudskom pritvoru u Sheveningenu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.