Ukinuti dualizam o upotrebi pisma - samo ćirilica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Sep.2019, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukinuti dualizam o upotrebi pisma - samo ćirilica

Na Filološkom fakultetu održan  je okrugli sto posvećen upotrebi ćirilice. Kako je rečeno, ćirilica je identitetsko pismo koje društvo mora da neguje i razvija, te da je neophodno da se što pre ukine nelogični i nepotrebni dualizam o službenoj i javnoj upotrebi pisma.

Jedno od posebno zanimljivih zapažanja učesnika bilo je to da su velike međunarodne korporacije, poput „Koka-kole“, „Simensa“ ili „Forda“, koje su u istočnoevropskim zemljama bile prisutne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i u doba SSSR-a, razvile i zadržale ispisivanje svojih robnih marki na ćiriličnom pismu i jeziku zemlje u kojoj posluju.

Kroz izlaganja profesora iz četiri slovenske zemlje, u kojima je dominantna upotreba ćiriličnog pisma, predstavljena su različita zakonska i praktična rešenja u vezi sa službenom i javnom upotrebom ćirilice. Kako je naglašeno, ćirilično pismo ne predstavlja nikakav problem u poslovnoj sferi, već da je njegova primena u prvom redu stvar jezičke prakse, ali i jezičke politike određene zemlje i pratećih pravnih normi. Upravo zbog toga jeste važno da se nakon gotovo tri decenije u Srbiji jasno pravno definiše upotreba jezika i pisma.

Inicijativu za izmene i dopune Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma Ministarstvo kulture i infiormisanja uputilo je 23.3.2018. godine Republičkom sekretarijatu za zakonodavstvo, kao nadležnom za pripremu propisa koji se odnose na službenu upotrebu jezika i pisma.

Okrugli sto vodio je prof. dr Miloš Kovačević, a u radu su učestvovali prof. dr Galina Tjapko iz Rusije, prof. dr Dimka Savova iz Bugarske, doc. dr Olga Novak iz Ukrajine i doc. dr Svetlana Goljak iz Belorusije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ćirilice pet puta manje od latinice

Izvor: Večernje novosti, 13.Sep.2019

Lingvisti složni da je briga za nacionalno pismo nužna i zbog zaštite Srba u regionu ZAŠTITA ćirilice u Srbiji važna je i zbog država u kojima je ćiriličko pismo izloženo progonu, a koje pripadaju kulturnom prostoru na kome živi srpski narod. Višegodišnje čekanje na...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.