Ukinuti PDV na bebi opremu i hranu

Izvor: B92, 24.Feb.2012, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukinuti PDV na bebi opremu i hranu

Beograd -- Kako je 2012. godina proglašena godinom beba, Fond B92 je inicirao hitno oslobađanje barem dela troškova, odnosno ukidanje PDV-a na opremu i hranu za bebe.

Manji nameti za buduće roditelje i ukidanje PDV-a za bebi opremu, to od države zahteva "Inicijativa za ukidanje PDV-a na opremu i hranu za bebe". Na istom zadatku su udruženje "Roditelj" i portal bebac.com, servis "Halo beba" i Fond B92.

Svi oni koji imaju decu znaju koliki deo prihoda daju za nabavku neophodnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stvari za decu. Iako su roditeljska udruženja i ranije zahtevala ukidanje PDV-a, vlasti su do sada ignorisale ove zahteve.

"Pokušali smo 2007. da komuniciramo jezikom kojim komuniciraju političari i da im stavimo do znanja da roditelji žele da im se smanji ekonomska cena roditeljstva, međutim, tada su ostali gluvi. Ja podsećam da je sadašnji premijer bio tadašnji ministar finansija, koji je prvi odbio našu inicijativu i potpise roditelja za smanjenje PDV-a, ali ove godine očekujemo da moramo biti agresivniji i da nam se po prvi put priključe i političari", kaže Vladimir Ješić, urednik portala bebac.com

Bojana Selaković iz udruženja Roditelj podseća da je još 2007. godine otprilike u isto vreme išla i inicijativa za smanjenje PDV-a na računarsku opremu.

"i to je tada prošlo, a inicijativa za smanjenje PDV-a za dečju hranu i opremu nije prošla", kaže ona.

Da bi Inicijativa za ukidanje PDV-a na bebi opremu i hranu bila razmotrena, potrebno je sakupiti 30 000 potpisa građana za sedam dana. Dok ne bude ukinut ovaj PDV budući roditelji će se suočavati sa visokim cenama kao Bojana koja će uskoro dobiti drugo dete.

"Prvo dete sam rodila 2006. godine i baš sam pre neki dan po supermarketima gledala cene pelena kašica i došla do zaključka da su te cene u odnosu na 2006. godinu skočile za 50 odsto najmanje, a ako imamo u vidu da su plate uglavnom ostale na istom nivou, onda sad vi možete misliti koje je to opterećenje za roditelje naročito za roditelje koji imaju više dece", ističe naša sagovornica.

Istraživanje mreže organizacija za decu Srbije pokazuje da je dečji dodatak jedina pomoć države najsiromašnijim porodicama i deci. Kako dodatak prima manji deo porodica, smatraju da bi budućim roditeljima značilo da PDV na ovu opremu bude ukinut.

"Rođenje deteta je uvek bilo jedno od najsrećnijih trenutaka u životu jedne porodice, međutim u poslednje vreme i vreme krize se, kada prođe prvi trenutak sreće, dolazimo do toga da je to finansijska elementarna nepogoda za osiromašene porodice. To je jedan od najjačih motiva – da rođenje, odrastanje i gajenje deteta bude na jednom nivou koji omogućava ljudsko pravo na dostojanstven život i roditelja i same bebe", kaže predsednik Fonda B92 Veran Matić.

Narodna inicijativa za ukidanje PDV-a za opremu i hranu za bebe će se potpisivati u više od 50 gradova u Srbiji, od 2. do 8. marta.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Peticija za ukidanje PDV-a na bebi opremu i hranu

Izvor: Capital.ba, 25.Feb.2012, 17:28

BEOGRAD, Narodna inicijativa za ukidanje PDV-a za opremu i hranu za bebe potpisivaće se od 2. do 8. marta u više od 50 gradova u Srbiji. Pošto je 2012. godina ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.