Ukinuta vojna obaveza u Nemačkoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jun.2011, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukinuta vojna obaveza u Nemačkoj

BERLIN -

U Nemačkoj je danas posle 55 godina ukinuta vojna obaveza, a služenje vojnog roka pod oružjem ili civilno zamenjuje se dobrovoljnom službom.

Ministar odbrane Nemačke Tomas de Mezier namerava ubuduće sloganom "Mi služimo Nemačkoj" da pojača marketinške aktivnosti na privlačenju omladine.

Nadležni za marketing Bundestaga Helmut Kenigshaus založio se za niz mera kojima bi se povećala atraktivnost vojske, kako bi se obezbedila predviđena brojnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od 175.000 vojnika.

Vojna obaveza u Saveznoj Republici Nemačkoj je uvedena zakonom jula 1956., i prvih 10.000 vojnih obveznika je ušlo u kasarne 1. aprila 1957. godine. Od tada je samo u zapadnoj Nemačkoj ukupno 8,3 miliona mladića odslužilo vojnu obavezu.

U istočnoj Nemačkoj (DDR) je vojna obaveza uvedena 1962., a prilikom ujedinjenja Nemačke 1990. je rasformirana istična Nacionalna narodna vojska (NVA), a zakoni zapadne Nemačke počeli su da se primenjuju i na građane tadašnje DDR.

Poslednjih 12.000 vojnih obaveznika je 3. januara pozvano da služi vojni rok, a njihova šestomesečna vojna obaveza se danas završila.

Vojna obaveza, međutim, ostaje zapisana u Ustavu, i može, u slučaju potrebe, uz prostu većinu u Bundestagu i Bundesratu ponovo biti uvedena.

De Mezier namerava u ponedeljak da pozdravi prvog "dobrovoljca", koji će započeti službu u vojsci u trajanju od 23 meseca i za mesečna primanja od 777 do 1.146 evra.

Ministar očekuje da će ubuduće vojska imati najmanje 5.000 dobrovoljaca. Kenigshaus je istakao da ukidanje vojne obaveze znači potpunu promenu karaktera nemačke vojske.

Istovremeno, on je podržao mogućnost prijema stranaca koji žive u Nemačkoj u vojsku. Međutim, kako je dodao, za kandidate bez nemačkog pasoša, koji žele u nemačku vojsku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukinuta vojna obaveza u Njemačkoj

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Jun.2011

BERLIN - U Njemačkoj je danas, poslije 55 godina, ukinuta vojna obaveza, a služenje vojnog roka pod oružjem ili civilno zamjenjuje se dobrovoljnom službom.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Ukinuta vojna obaveza u Nemačkoj

Izvor: Glas javnosti, 01.Jul.2011, 07:11

BERLIN - U Nemačkoj je juče posle 55 godina ukinuta vojna obaveza, a služenje vojnog roka pod oružjem ili civilno zamenjuje se dobrovoljnom službom...Ministar odbrane Nemačke Tomas de Mezijer namerava ubuduće sloganom "Mi služimo Nemačkoj" da pojača marketinške aktivnosti na privlačenju omladine...Nadležni...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.