Ukinuta presuda za prebijanje Nikole Kovačevića

Izvor: RTS, 19.Maj.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukinuta presuda za prebijanje Nikole Kovačevića

Vrhovni sud Srbije ukinuo je presudu i vratio na ponovno suđenje predmet po kom su Nenad Popović i Nikola Mandić osuđeni za nanošenje teških telesnih povreda Nikoli Kovačeviću. Šesnaestogodišnji Kovačević tri dana posle prebijanja preminuo je u beogradskom Urgentnom centru.

Vrhovni sud Srbije ukinuo je presudu i vratio na ponovno suđenje predmet u kojem su Nenad Popović i Nikola Mandić osuđeni za nanošenje teških telesnih povreda vršnjaku Nikoli Kovačeviću >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na školskom odmoru, od kojih je posle tri dana umro.

U saopštenju Vrhovnog suda navodi se da su uvažene žalbe branilaca Popovića i Mandića, koji su u međuvremenu postali punoletni, a Vrhovni sud je ocenio da je prvostepena presuda zasnovana na "apsolutno bitnoj povredi" odredaba krivičnog postupka.

Dodaje se da je izreka presude nerazumljiva i protivrečna samoj sebi i razlozima presude, a ne sadrži ni razloge o odlučnim činjenicama, dok su razlozi koji su dati potpuno nejasni i u znatnoj meri protivrečni, pa se prvostepena presuda "ne može ispitati ni u pogledu utvrđenog činjeniccnog stanja niti u pogledu pravne ocene dela".

Učenik beogradske gimnazije " Nikola Kovačević prebijen je 14. marta 2005. godine u blizini , a od zadobijenih povreda umro je tri dana kasnije.

14. marta 2005.  u blizini beogradske gimnazije "Sveti Sava" tokom odmora, kada je u diskontu kupovao sokoko, posle kraćeg verbalnog konflikta između grupe maloletnika i šesnaestogodišnjeg Nikole Kovačevića učenika te škole. Došlo je i do fizičkog razračunavanja.

U jednom trenutku Kovačević je, uzmičući unazad pred udarcima, pao leđima na pločnik i udario glavom u rešetku. Posle toga grupa maloletnika se razbežala, a Kovačević je prebačen u Urgentni centar, gde je posle tri dana preminuo.

Popović i Mandić osuđeni su 19. septembra 2008. godine pred Okružnim sudom u Beogradu na po tri godine maloletničkog zatvora.

"Po mišljenju Vrhovnog suda, prvostepeni sud nije dao odgovarajuće razloge kada je odbio predlog odbrane da se otklone evidentne razlike u pogledu opšteg zdravstvenog stanja Nikole Kovačevića i činjenica u vezi sa nastankom telesnih povreda i mehanizmima njihovog nanošenja", navodi se u saopštenju Vrhovnog suda.

Dodaje se da je prvostepeni Okružni sud u Beogradu odbio predloge odbrane da na suđenju budu neposredno saslušani veštaci sa Vojnomedicinske akademije i Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu radi usaglašavanja njihovih oprečnih nalaza i mišljenja, uz obrazloženje da to ne bi dalo nikakve rezultate.

Vrhovni sud je ocenio da je prvostepeni sud morao da pokuša da otkloni nesaglasnosti u nalazima tih veštaka, a ako to nije bilo moglo da se ostvari, onda je morao da zatraži veštačenje preko drugih sudskih veštaka.

"Tek tada bi prvostepeni sud mogao da utvrdi uzročno-posledičnu vezu između radnji oba maloletnika i smrti maloletnog Kovačevića", navodi se u obrazloženju odluke Vrhovnog suda Srbije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.