Ukinite Putina

Izvor: B92, 13.Okt.2023, 13:28

"Ukinite" Putina

Članice Saveta Evrope se pozivaju da nakon 2024. prekinu svaki kontakt sa ruskim predsednikom, osim "humanitarnog kontakta i u potrazi za mirom".

Naime, Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je jednoglasno rezoluciju kojom se poziva međunarodna zajednica da prestane sa priznavanjem legitimiteta predsednika Rusije, nakon okončanja njegovog mandata 2024. godine.

Članice SE se pozivaju da nakon navedenog roka prekinu svaki kontakt sa ruskim predsednikom, osim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "humanitarnog kontakta i u potrazi za mirom".

U obrazloženju se navodi da je Putin na vlasti kao predsednik ili premijer od 2000. godine, te da je amandmanima na Ustav u julu 2020. produženo njegovo potencijalno predsedavanje do 2036. godine, što je, kako se ocenjuje, izazvalo zabrinutost zbog nedostatka ravnoteže i ograničenja vlasti.

"Ovo, zajedno sa rastućom represijom protiv unutrašnjih protivnika i ruskim akcijama u Ukrajini, pokazuje cenu neograničene predsedničke vlasti", ističe se na sajtu PS SE.

Jednoglasnim usvajanjem rezolucije zasnovane na izveštaju Pitera Omcigta iz Holandije, skupština podseća i na nalaze Venecijanske komisije Saveta Evrope da se "odustajanjem od ograničenja mandata sadašnjeg predsednika krši i ustav Rusije i principi međunarodnog prava".

Dodaje se i da je "ruska agresija u Ukrajini" dokaz da diktature predstavljaju pretnju međunarodnom miru i bezbednosti, kao i teritorijalnom integritetu i političkoj nezavisnosti njihovih suseda, te da je obnova demokratije u Rusiji ne samo u najboljem interesu ruskog naroda, već i Evrope i celog sveta.

Najzad, skupština je ponovo potvrdila svoju podršku uspostavljanju ad hok međunarodnog krivičnog suda "kako bi se rusko rukovodstvo, uključujući Vladimira Putina, pozvalo na odgovornost za svoje postupke, počevši od nezakonite aneksije Krima, rata u regionu Donbasa i obaranje leta MH17".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.