Ukinimo rasprodaje sve dok je koronavirus gratis

Izvor: RTS, 10.Maj.2020, 09:04

Ukinimo rasprodaje sve dok je koronavirus gratis

Odrekli smo se putovanja, kretanja, utakmica, koncerata, pozorišta i bioskopa sve zbog rizika od zaražavanja, pa zašto se onda na neko vreme ne bismo odrekli i rasprodaja koje prave veću gužvu, a mogu se organizovati onlajn.
Obožavam rasprodaje. Popuste, akcije, svaku mogućnost da prođem bolje za svoj novac. Ja sam onaj koji u samoposluzi traži snižene cene, pa još i one sitne brojke gde piše >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koliko je to po litru ili kilogramu. Jer ako niste iskusan akcijski kupac, zavešće vas neki jeftin trgovački trik i platićete skuplje misleći da ste uštedeli. 
Jednom sam u najskupljoj robnoj kući u Londonu kupio brendirane cipele po neverovatno niskoj ceni i time godinama gnjavio prijatelje kada se pokrene priča o kupovini i dobrim prilikama. 
Ipak, nisam spreman na sve zbog popusta. Pre nego što stanem u dugačak red uvek izračunam da li je popust vredan mog vremena.
Ako nije, spreman sam da platim više da bih uštedeo. Jer ako ušteda podrazumeva veći gubitak ili rizik, onda to nije ušteda.
Zaprepastio me je red za jeftine haljine u centru Beograda, stotine devojaka koje čekaju da ih kupe samo dan posle ukidanja vanrednog stanja zbog opasnog virusa.
Gusto zbijene, tek poneka s maskom, retko i sa rukavicama. 
Jeste virus malo manje opasan za njihovu generaciju, ali na njega ipak nisu imune. I mogu da ga prenesu drugima.
Statistički gledano, od njih tri stotine koliko se procenjuje da ih je stajalo u tom redu, jedan odsto je zaražen, a da to možda i ne zna.
Neka je za sat ili dva stajanja tih tri zarazilo još tri, a onda njih šest do sutra novih šest u svom okruženju, za desetak dana mogli bismo da imamo novih trista slučajeva od kojih barem deset teških. 
Tako izgleda matematika zaražavanja i to veoma, veoma skromna.
Uz to slike iz samog butika pokazuju da tamo nije bilo nikakve distance i da su verovatno istu haljinu isprobavale jedna za drugom. 
S obzirom na ponašanje i pokazanu nesvest sa velikom sigurnošću moglo bi se ustvrditi da oni kojima je rasprodaja haljina iznad zdravstvenog rizika ne haju mnogo ni za pranje ruku, dezinfekciju odeće ili predmeta koje dodiruju, spremni su za grljenje, ljubljenje, rukovanje i odlazak na žurku gde će se u gužvi dobro oznojiti. 
Zbog toga nam ostaje drastično rešenje - hajde da zabranimo rasprodaje!
Zabranili smo utakmice, koncerte, pozorište, bioskope, muziku u kafani, učionice, zašto bi ova vrsta izazova opstala?
Preciznije, neka budu dozvoljene rasprodaje i popusti samo u prodavnicama koje su u stanju da organizuju takvu prodaju bez izazivanja gužve kako u radnji, tako i na ulici.
U suprotnom im sleduje zatvaranje na dve nedelje, baš kao i osobi koja se ne svojom krivicom našla u blizini nekoga ko je zaražen pa mora u samoizolaciju iako nema ni simptome ni pozitivan nalaz.
Logika epidemije suprotna je ekonomiji i empatiji, traži od nas da se ponašamo kontra svemu što su nas ceo život učili te nemojte u ovom predlogu tražiti uobičajeni smisao.
Jedini cilj je da se izbegne okupljanje, posebno onih koji, kada ih ne ograničiš, ne poštuju osnovne preporuke o distanciranju i nošenju elementarne zaštite. 
Razumem argument da je mnogima iz tog reda ova rasprodaja bila jedina prilika da kupe nešto što inače ne bi mogli sa svojim prihodima.
Ma i ja bih, verovatno, pogazio sve što ovde pišem kada bi mi dali neku ponudu koja ne može da se ignoriše ili odbije. 
E, tu treba da reaguje sistem i lupi rampu, baš kao što je Odisej tražio da ga vežu dok prolaze pored sirena jer nije verovao samom sebi.
S tim da na tu rampu onda neko mora i da pazi jer sam u subotu u jednom šoping molu bio valjda jedini koji je nosio masku i rukavice iako je javno i jasno više puta ponovljeno da se drugačije neće moći unutra. Bilo ih je još sa maskama, doduše, ali češće u ruci nego na licu. Možda zbog isključene klime.
Sledeće je da ćemo svi odustati od preporučene preventive i da će i drugi organizovati totalne rasporodaje da se brzo oslobode robe iz magacina jer niko ne želi da bude "poslednja budala". 
Epidemija nije ukinuta, a ako nastavimo ovako nonšalantno i neoprezno da se ponašamo dok traje strepim da će nam testovi sve češće biti pozitivni osim onog za inteligenciju.
Neka ovo ostane samo efektna hiperbola. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.