Ukidanje presude Glavašu je debakl Hrvatske

Izvor: Vesti-online.com, 28.Maj.2010, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukidanje presude Glavašu je debakl Hrvatske

Eventualno poništenje presude Branimiru Glavašu predstavljalo bi potpuni moralni, pravni i politički debakl za Hrvatsku - piše u komentaru zagrebačkog "Jutarnjeg lista".

Glavaš je osuđen zato što je naređivao grozna, nacionalno motivisana ubistva civila, počinjena u Osijeku u prvoj ratnoj godini. Neke od žrtava likvidirane su na obali Drave, sa selotejpom na ustima, pa su ih Glavaševe ubice bacile u reku. Zato se čitav niz slučajeva osiječkih ubistava vodio pod imenom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << "selotejp".

Hrvatskoj je trebalo više od petnaest godina da skupi snage da se suoči s tim ubistvima srpskih civila i da ih pravno procesuira.

Poništenje presude Branimiru Glavašu značilo bi, s moralnog aspekta, da hrvatski pravni sistem odobrava ubijanje civila - navodi "Jutarnji list".

Svakome ko misli da policija nije dokazala Glavaševu krivicu preporučuje se da pročita priznanja ljudi koji su ubijali po njegovom naređenju. Ta su priznanja toliko detaljna da kod svakog normalnog čoveka izazivaju osećaj užasa. Ta su priznanja vrlo podudarna, a dodatno su potkrepljena čvrstim materijalnim dokazima, poput pojedinih pištolja i pušaka kojima su počinjene likvidacije - stoji u tekstu.

Na kraju, poništenje presude Branimiru Glavašu označilo bi i teški politički debakl ovog društva, jer bi pokazalo kako su hrvatske političke elite sklone da tolerišu teške, nacionalno motivisane zločine i njihove počinioce.

Poništenje presude protiv Branimira Glavaša pokazalo bi kako se, ponovno, vraćamo u devedesete godine 20. veka, u onom najgorem smislu tog pojma, i kako su razni pokušaji da se hrvatsko društvo modernizuje krajnje ugroženi.

Zaista je teško poverovati da bi bilo koja pravosudna institucija bila sposobna da potpiše dokument s tako gadnim posledicama i katastrofičnim porukama kao što je poništenje presude Branimiru Glavašu, čoveku koji je, ionako, jasno rekao što misli o hrvatskim zakonima kada je pre više od godinu dana pobegao u BiH - navodi "Jutarnji list" i pojašnjava:

Bliski Glavaševi saradnici već nedeljama govore da je ukidanje presude gotova stvar, pri čemu se pozivaju i na stare Glavaševe političke saveznike, kao što je Vladimir Šeks, potpredsednik Sabora Hrvatske, ali i na neke nove, poput Željka Keruma, gradonačelnika Splita.

Branimir Glavaš osuđen je 8. maja 2009. godine na deset godina zatvora. Pre izricanja presude pobegao je u BiH čiji je takođe državljanin.

"Slobodna Dalmacija" sugeriše da bi presuda protiv Branimira Glavaša mogla biti poništena zato što su u Veću zagrebačkoga Županijskog suda, koje je Glavaša osudilo na dugogodišnju robiju, sedile iste sudije koje su odlučivali i o njegovom pritvoru.

Zbog istog razloga Ustavni sud je 29. aprila ove godine poništio jednu drugu presudu, mnogo nižeg profila.

"Slobodna Dalmacija" citira jednog "visokorangiranog pravosudnog funkcionera" koji je novinarima splitskog dnevnika rekao da se "čini da je Ustavni sud odluku od 29. aprila donio da bi omogućio rušenje presude protiv Branimira Glavaša".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.