Ujedinjeni u zaštiti sredine

Izvor: RTS, 03.Okt.2013, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ujedinjeni u zaštiti sredine

Iako je pre tri godine donet pravilnik o upravljanju elektronskim otpadom, istrošene baterije i dalje završavaju na deponijama ili se spaljuju i zagađuju okolinu. Udruženje građana Porečje u Vučju odlučilo je da to promeni.

Vučjanski osnovci i srednjoškolci čekali su u redu da predaju istrošene baterije. Za samo desetak minuta sakupljeno je oko tri stotine starih baterija. Bez njih se ne može ali koliko su korisne toliko su i opasne kada se potrošene odlažu nepravilno.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Obuku je prošlo tridesetak učenika. Srednjoškolac Dušan Stošić kaže da oni sada imaju obavezu da vršnjacima prenesu saznanja o štetnosti i posledicama istrošenih baterija. 

O opasnom elektronskom otpadu u srednjoj stručnoj školi "Svetozar Krstić Toza" se ne uči pa je zbog toga ova kampanja itekako važna ističe direktor škole inače profesor hemije koji odlično zna šta proiuzrokuju teški metali poput žive iz baterija koje se bacaju svuda.

Hemijski otpad je veoma opasan po životnu sredinu i dugo je zagađuje. Pod uticajem vlage baterije se raspadaju i teški metali odlaze u zemlju, objašnjava Stanko Ranđelović, direktor Srednje stručne škole u Vučju.

Na teritoriji grada Leskovca ima oko 40 hiljada domaćinstava.Procenjuje se da svako zajedno sa komunalnim otpadom godišnje baci bar deset vrsta različitih baterija. Zbog toga su se, kaže Verica Živković iz Udruženja Porečje, rešili da Vučje bude prva zajednica u zemlji koja će se baviti ovim problemom i dati primer drugima.

Akcija se nastavlja. Tri škole na području Leskovca koje budu sakupile najviše potrošenih baterija dobiće na poklon digitalne aparate a grad četiri kontejnera za odlaganje ove vrste otpada.

rts.leskovac@rts.rs

+381 16 242 131

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.