Ujedinjene nacije upozoravaju na humanitarnu krizu u BiH

Izvor: B92, 24.Sep.2020, 19:45

Ujedinjene nacije upozoravaju na humanitarnu krizu u BiH

Koordinator UN za migraciju Peter van der Auverart izjavio je danas da lokalne vlasti u Bosni i Hercegovini izlažu migrante i izbeglice nepotrebnim patnjama.

Prema njegovim rečima, to se dešava uprkos tome što imaju pristup sredstvima da im obezbede odgovarajući smeštaj i pomoć.

On je upozorio da se bliži loše vreme, a da raste broj migranata u Bosni i Hercegovini koji borave na otvorenom zbog stalnog odbijanja vlasti na različitim nivoima da koordinišu svoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rad i pronađu jedinstveno rešenje na državnom nivou.

Predstavnik Međunarodne organizacije za migracije u Bosni rekao je za AP da neke lokalne vlasti, umesto da pomognu agenciji UN da proširi smeštajne kapacitete za migrante, čak ograničavaju pristup smeštaju koji već postoji.

Od oko 8.500 migranata zaglavljenih u Bosni, 2.500 je primorano da spava napolju "u šumama, napuštenim zgradama i na ulicama", uglavnom u regionu Krajine, koja deli krajnje poroznu granicu sa Hrvatskom, članicom EU u dužini od 1.000 kilometara, navodi AP.

"Žalosno je što je to apsolutno nepotrebno u smislu da imamo finansijske resurse, obezbeđene mahom od EU, da se zbrinu svi ovi ljudi", rekao je on.

Kako je objasnio, jedan centar u Krajini predviđen je za 1.500 ljudi, a lokalne vlasti dopuštaju smeštaj samo 500.

"Sutra bih mogao sa ulice da dovedem 1.000 ljudi u centar, ali nije mi dozvoljeno", dodao je on.

AP dodaje da bosanske vlasti nisu bile dostupne za komentar.

Van der Auverart kaže da Bosna ima "nekoliko nedelja da se okupi" da odluči na državni način da se pozabavi aktuelnom migrantskom situacijom.

"Ako to ne uradimo, imaćemo humanitarnu krizu za mesec dana, imaćemo ljude koji spavaju na snegu, uključujući porodice i decu", rekao je Van der Auverart.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

UN upozoravaju na humanitarnu krizu zbog migranata u BiH

Izvor: RTS, 24.Sep.2020

Koordinator UN za migraciju Peter Van der Auverart izjavio je da lokalne vlasti u Bosni i Hercegovini izlažu migrante i izbeglice nepotrebnim patnjama uprkos tome što imaju pristup sredstvima da im obezbede adekvatan smeštaj i pomoć. . Peter Van der Auverart je upozorio...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.