Ujedinjene nacije donele neočekivanu odluku, tiče se statusa marihuane! Korak koji će uticati na mnoge

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Dec.2020, 13:28

Ujedinjene nacije donele neočekivanu odluku, tiče se statusa marihuane! Korak koji će uticati na mnoge

Promenjena je definicija kanabisa

Komisija Ujedinjenih nacija za lekove izglasala je uklanjanje kanabisa ili marihuane sa liste "najopasnijih droga", što predstavlja istorijsku prekretnicu u dugogodišnjoj borbi za prepoznavanje ove biljke kao važnog leka.

Komisija je tako formalizovala preporuku Svetske zdravstvene organizacije (WHO) da se kanabis i smola kanabisa uklone sa liste opojnih droga klase IV, koja sadrži destruktivne i smrtonosne supstance poput heroina.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Supstance iz klase IV zapravo su potkategorija klase I, što znači da one nisu samo "opasni lekovi", već su navedene kao "posebno štetna i izuzetno ograničena lekovita svojstva".

- Ovo su dobre vesti za milione ljudi koji koriste kanabis u terapeutske svrhe. Odluka je odraz na rastuće tržište medicinskih proizvoda na bazi kanabisa - navodi se u saopštenju.

Ipak, ova odluka ne znači da Ujedinjene nacije kanabis ne smatraju problematičnom biljkom.

Glasanje označava kraj klasifikovanja kanabisa i njegove smole kao opasne droge, ali će i dalje biti podložna određenim ograničenjima klase I.

Potez UN možda neće imati automatske posledice u načinu na koji svetske vlade vode politiku u kontekstu droga, ali bi mogao dati podstrek u jačanju pravne osnove za prepoznavanje kanabisa kao lekovite biljke.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.