Uhapšeno šest demontranata u  Budimpešti

Izvor: Mondo, 27.Okt.2014, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeno šest demontranata u Budimpešti

Mađarska policija je privela šest demonstranta zbog upada u sedište stranke Fides i vandalizam posle jučerašnjih antivladinih demonstracija.

Foto: AP Photo/Laszlo Beliczay

Uhapšena su četiri muškaraca iz Budimpešte, koji imaju između 19 i 33 godine, kao i još dva iz drugih gradova, koji imaju 26 i 35 godina, nakon što ih je policija ispitala u vezi sa vandalizmom u sedištu vladajuće stranke Fides, u blizini Trga heroja, posle masovnih demonstracija protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << novih planova vlade o uvođenju poreza na Internet, navela je policija.

Demonstranti sa maskama na licu gađali su zgradu raznim predmetima i razbili prozore i ulaz u gradu, a zatiim su se preko kapije popeli na balkon, javlja agencija MTI.

Protiv uhapšenih je poreknut postupak zbog remećenja javnog reda i mira, stoji u saopštenju policije.

Više od 10.000 ljudi protestovalo je juče u Budimpešti zbog planiranog poreza na količinu podataka koju korisnici preuzimaju sa interneta, nazivajući to "nazadnom idejom" koja će ograničiti osnovna demokratska prava i slobode.

Uzvikujući "Slobodna Mađarska, slobodan internet", demonstranti su otišli do štaba partije Fides premijera Viktora Orbana, gde su ispred vrata ostavili korišćene tastature.

Kako je prenela agencija AFP, neki od demonstranata polupali su nekoliko prozora na sedištu stranke posle čega je policija opkolila zgradu.

Protest je organizovala Facebook grupa koja ima više od 210.000 pristalica, naveo je Rojters.

Prema predlogu poreskih zakona za 2015. godinu, koji je u utorak podnet mađarskom parlamentu, porez za svaki započeti gigabajt prenesenih podataka biće 150 forinti (49 evro centi), pri čemu u slučaju fizičkih lica može mesečno da dostigne najviše 700 forinti (2,28 evra), a u slučju pravnih lica 5.000 forinti (16,32 evra).

Porez će plaćati davaoci usluga.

Vlada od te mere očekuje rast prihoda države od 20 milijardi forinti (65,3 miliona evra), rekao je državni sekretar ministarstva nacionalne ekonomije zadužen za državni budžet, Peter Bene Banai.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.