Uhapšeni vlasnik i bivši glavni i odgovorni urednik beogradskih novina

Izvor: Southeast European Times, 30.Okt.2009, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeni vlasnik i bivši glavni i odgovorni urednik beogradskih novina

I vlasnik i bivši glavni i odgovorni urednik su u neprilici zbog navodne utaje poreza.

30/10/2009

Bojana Milovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 30/10/09

Radisav Rodić, vlasnik dnevnog lista Glas javnosti, kao i tabloida Kurir, uhapšen je ove nedelje zajedno sa bivšim glavnim i odgovornim urednikom Glasa javnosti Slavoljubom Kačarevićem.

Prema rečima tužilaca, Rodić je 2001. godine izbegao plaćanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << poreza na dobit, prihod od kapitalne dobiti i druge obaveze. Prema krivičnom zakonu, "propisana kazna za to krivično delo je do osam godina zatvora i novčana kazna", izjavio je portparol tužilaštva.

Lokalni mediji izvestili su da su Rodić i Kačarević navodno utajili porez od oko 2 miliona evra.

Međutim, urednički kolegijumi novina tvrde da su hapšenja politički motivisana i vezana za kritičke tekstove o slučajevima korupcije koje su ti listovi objavljivali.

"[Hapšenja su] su nastavak borbe jednog ministra i jedne stranke protiv nezavisnih novina", saopštili su predstavnici novine.

Ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađan Dinkić bio je redovna meta Kurira i tužio je taj tabloid za tekstove u kojima se navodi da je on lopov i prevarant. Ministar nije bio u mogućnosti da naplati odštetu.

"Tiranija kojoj su izloženi novinari i urednici Kurira poslednjih nekoliko meseci nastavlja se sa najdrastičnijim merama", navodi se u saopštenju tog tabloida.

Rodićev sin Aleksandar rekao je da je njegov otac "čist u svemu što je radio".

"Ne plašimo se. Objavićemo čak i ono što prethodno nismo hteli zarad interesa države. Sve ćemo objasniti ljudima. Političari se plaše samo javnosti i to je razlog sto su hteli da nas kontrolišu i na kraju da nas zatvore", dodao je on.

Određene opozicione stranke, kao što su Srpska napredna stranka (SNS) i Srpska radikalna stranka (SRS), optužile su vladu da je uhapsila Rodića i Kačarevića samo zato što "imaju drugačije mišljenje", naglašavajući da vlasti zloupotrebljavaju zakon.

"Nikada ne bih oprostio utaju poreza, niti bi bilo ko to učinio, ali imam kontrapitanje za vas: da li ste znali 2000. ili da li su oni ljudi iz režima koji je bio na vlasti 2002. znali za te neplaćene poreze? Da li su bili upoznati sa tim 2003, 2004, 2005, 2006", pitao je zvaničnik SNS-a Aleksandar Vučić.

Rodić i Kačarević će, kako se očekuje, biti pušteni na slobodu do vikenda, posle ispitivanja.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.