Uhapšeni osumnjičeni za pucanje na ambasadu u Sarajevu

Izvor: Southeast European Times, 29.Okt.2011, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeni osumnjičeni za pucanje na ambasadu u Sarajevu

Policija hapsi navodne saučesnike u pucanju na ambasadu u petak.

29/10/2011

Bedrana Kaletović za Southeast European Times iz Sarajeva -- 29.10.2011.

Policija je uhapsila 15 vehabija u Sandžaku, u Srbiji, u subotu (29. oktobra) ujutru, posle napada u petak na američku ambasadu u Sarajevu.

„Jutros u 5 sati preduzeta je policijska akcija protiv ekstremističkog vehabijskog pokreta na teritoriji Novog Pazara, Sjenice i Tutina“, saopštio je >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << srpski ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Dačić je rekao da je policija zaplenila telefone, kompjutere i laptopove.

Hapšenja su izvršena dok je bosanska policija istraživala da li je napadač koji je u petak pucao ispred američke ambasade delovao sam ili je imao saučesnike.

Zvaničnici su identifikovali napadača kao Mevlida Jašarevića, 23, iz srpskog grada Novog Pazara. U gradu živi velika muslimanska zajednica, a sam Jašarević je opisan kao član fundamentalističke vehabijske sekte, koji je i ranije imao problema sa policijom.

Oni kažu da je Jašarević stigao ispred ambasade tramvajem i počeo da puca na zgradu automatskom puškom, zbog čega je ambasada bila zatvorena iznutra. On je ranio policajca koji je čuvao ambasadu, ali niko unutra nije povređen.

Posle 30-minutne napete situacije, policijski snajper je uspeo da rani napadača u nogu. On je uhapšen i prebačen u bolnicu, u kojoj mu je pružena pomoć.

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini (BiH) Patrik Mun pohvalio je brzu reakciju lokalnih policijskih snaga, koja je svojim postupcima zaustavila ono što policijske snage opisuju kao teroristički napad.

Napad na ambasadu „takođe je napad na BiH i na sve naše građane, kao i na zajedničke vrednosti i uverenja. Naša zemlja nije terorističko uporište, niti naši ljudi podržavaju bilo šta čime bi mogli da se ugroze mir, bezbednost ili bilo čiji život“, rekao je Željko Komšić, član tročlanog predsedništva.

Odmah posle napada održan je vanredni sastanak, kojem su prisustvovali članovi Predsedništva, gradskog veća, odbrambenih službi i policijskih snaga BiH, sa ciljem da se zagarantuje bezbednost američkim diplomatama i drugim Amerikancima u zemlji.

Srpska policija je takođe pojačala obezbeđenje američke ambasade u Beogradu.

Mun je rekao da se nada da će taj incident pomoći građanima BiH da se ujedine u svom zajedničkom cilju i učine što je neophodno da postanu deo Evrope.

Međutim, građani kažu za SETimes da je pucanje ispred ambasade strašan korak nazad.

„Grozota! Svi naši napori za poboljšanje lošeg imidža zemlje posle rata padaju u vodu zbog pojedinaca koji čine nezamislive stvari“, kaže Irma Katić iz Sarajeva.

„Ovo je nešto što me podseća na najgore godine rata“, navodi stanovnik Tuzle Senad Mustafić.

„Jedan čovek ne može da uništi naše dokazano prijateljstvo sa američkim narodom, ali se baca senka na sve što se radi u našoj borbi za napredak“, rekao je Danijel Katić iz Sarajeva.

Vlasti su saopštile da je Jašarević poznat snagama bezbednosti -- ne samo u BiH, nego i u drugim zemljama. On je u petak ujutru prešao granicu sa Srbijom. Motiv napada još je nepoznat.

Svedoci kažu da je napadač sa bradom rekao prolazniku da ne želi da puca na njih, nego samo na zgradu ambasade jer je ljut „što Amerika ubija ljude širom sveta“.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.