Uhapšeni falsifikatori

Izvor: RTS, 13.Feb.2009, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeni falsifikatori

Policija privela šest članova kriminalne grupe koja je falsifikovala dva miliona evra i preprodavala drogu. Falsifikatori pustili u opticaj nekoliko stotina hiljada novčanica u apoenima od 100 evra na teritoriji Srbije i zemalja EU. U toku je potraga za još pet članova kriminalne grupe.

Pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije uhapsili su šest članova organizovane kriminalne grupe, koja je prema rezultatima dosadašnje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << istrage, falsifikovala novčanice u vrednosti od dva miliona evra i preprodavala drogu.

Kriminalna grupa je uhapšena nakon višemesečne akcije, koju je koordiniralo Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala, "zbog osnovane sumnje da su izvršili krivična dela zločinačkog udruživanja, falsifikovanja novca i nedozvoljene proizvodnje, držanja i stavljanja u promet opojnih droga", saopštio je MUP.

Uhapšeni su Aleksandar Gačević iz Mojkovca, Đorđe Đorović zvani Gušter iz Kragujevca i još četiri člana ove kriminalne grupe iz Beograda -Dušan Arsenijević, Marijana Bašović, Marina Krštenić i Sead Hot.

Gačević i Đorović su, kako je navedeno, organizovali kriminalnu grupu koja je tokom 2008. i 2009. pustila u opticaj nekoliko stotina hiljada novčanica u apoenima od 100 evra na teritoriji Srbije i zemalja EU.

Prema izveštajima Narodne banke Srbije i evropskih centara za analize novčanica, do sada je iz opticaja povučen iznos od dva miliona falsifikovanih evra, koje je izradila uhapšena grupa.

Dušan Arsenijević je imao zadatak da novac skriva i pronalazi osobe preko kojih će vršiti distribuciju falsifikovanog novca koji se nalazio u stanu Marijane Bašović.

Arsenijević je falsifikovani novac distribuirao preko više osoba na teritoriju Crne Gore i Bosne i Hercegovine, odakle je dalje plasiran u zemlje Zapadne Evrope.

Marina Krštenić i Sead Hot terete se za pomaganje u izvršenju krivičnih dela ove grupe.

Organizatori i članovi kriminalne grupe lišeni su slobode u momentu kada su pokušavali da izmeste izradu i štampanje falsifikovanih novčanica na drugu lokaciju u Srbiji.

Paralelno sa izradom i distribucijom lažnih evra, oni su se bavili i trgovinom narkotika, a prilikom pretresa njihovih stanova pronađeno je 216.000 falsifikovanih evra i 300 grama heroina.

Akcija policije se nastavlja, a u toku je potraga za još pet članova kriminalne grupe. To su Nebojša Toljagić i Uroš Vladisavljević iz Laćarka, Neven Nešković iz Beograda i dvojica državljana Crne Gore -Vukašin Đukić i Milan Grdinić.

Pero Blagojević, jedan od pripadnika ove organizovane kriminalne grupe, nalazi se na izdržavanju zatvorske kazne u BiH.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.