Uhapšeni Rumun ne želi da bude izručen

Izvor: N1 televizija, 19.Maj.2017, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeni Rumun ne želi da bude izručen

Državljanin Rumunije Sebastijan Gice, koga je srpska policija uhapsila na osnovu međunarodne poternice, izjavio je danas u Višem sudu u Beogradu da se protivi zahtevu za izručenje Rumuniji i da je reč o političkom progonu.

Gica je sredinom aprila uhapšen u Beogradu zbog sumnje da je izvršio krivična dela ucena, davanje mita, trgovina uticajem, pranje novca i odavanje poverljivih informacija. Vlasti Rumunije vodile su istragu protiv njega u više slučajeva korupcije, a >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << on je 19. decembra 2016. napustio zemlju posle čega je raspisana međunarodna poternica.

U saopštenju Višeg suda navodi se da je sudija za prethodni postupak saslušao Gicu o svim okolnostima bitnim za utvrđivanje postojanja pretpostavki za izručenje, a naročito o ličnim prilikama, državljanstvu, odnosu prema Rumuniji i zahtevu za izručenje.

Saslušanju su prisustvovali javni tužilac i branilac okrivljenog. Branilac rumunskog državljanina predložio je da se pritvor zameni zabranom napuštanja stana, a sudija će o tom predlogu naknadno doneti odluku.

Sud je dodao da će u daljem toku postupka sudija za prethodni postupak prikupiti potrebne informacije i preduzeti odgovarajuće radnje radi utvrđivanja da li postoje pretpostavke za izručenje, posle čega će spise dostaviti vanpretresnom veću koje donosi rešenje o odbijanju izručenja ili o ispunjenosti pretpostavki za izručenje.

Sebastijan Gica je prema navodima rumunskih medija pod istragom zbog "korupcijskog slučaja povezanog sa posetom bivšeg britanskog premijera Tonija Blera Rumuniji 2012. godine".

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.