Uhapšene feministkinje koje su pokušale da se mole pred Zidom plača

Izvor: Vesti-online.com, 19.Avg.2012, 22:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšene feministkinje koje su pokušale da se mole pred Zidom plača

Policija je uhapsila četiri izraelske feministkinje, pripadnice grupe "Žene Zida", kada su pokušale da se mole pred Zidom plača u Jerusalimu, u delu predviđenom samo za muškarce.

Zid plača  

Glavni rabin Zida Šmuel Rabinovič saopštio je da se radi o "skrnavljenju svetog mesta" i zatražio od vlasti da spreči da se to ponovi, prenela je Verska informativna agencija.

 

Izraelski mediji navode da se feministička grupa "Žene Zida" >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << (Našot a-Kotel) bori protiv verske diskriminacije žena.

 

 

Ovo nije prva njihova akcija pred Zidom, one to obično čine prvog dana jevrejskog meseca to je danas, kad počinje poslednji mesec u - elul.

 

 

Podzakonski dekret iz 2001. godine zabranjuje ženama da pred Zidom plača obavljaju "verske obrede", kao što to čine muškarci. Zabranjeno im je nošenje specijalnog molitvenog širokog šala – talita, čitanje svete knjige Tora pred Zidom, i korišćenje obredne trube (šofar).

 

 

Pred Zidom postoji poseban odvojen prostor predviđen samo za žene. Feministkinje će posle identifikacije biti osuđene na manju novčanu kaznu, a ne kao drugde, na višegodišnji zatvor.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.