Uhapšena novinarka u Azerbejdžanu

Izvor: RTS, 06.Dec.2014, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšena novinarka u Azerbejdžanu

Istraživačka novinarka "Radija Slobodna Evropa" Kadidža Ismailova, koja je razotkrila mnoge slučajeve zloupotrebe vlasti u Azerbejdžanu, uhapšena je pod optužbama da je podsticala jednu osobu na samoubistvo.

Kadidža Ismailova se sumnjiči da je ubedila svoje pretpostavljene da ne angažuju jednog novinara, što je okvalifikovano kao navođenje na samoubistvo, a za šta je predviđena zatvorska kazna od tri do sedam godina, prenosi Beta.

Glavni urednik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Radija Slobodna Evropa Nenad Pejić ocenio je besmislenim ovu i druge optužbe.

Optužbe su pokrenute dan nakon što je šef kancelarije predsednika Azerbejdžana Razim Mehdijev okrivio Ismailovu za "pobunu" i iskazivanje "destruktivnog stava prema poznatim ličnostima u azerbejdžanskom društvu" da bi "zadovoljila svoje zaštitnike u inostranstvu", prenosi Radio Slobodna Evropa.

U saopštenju Mehdijeva na 60 strana dodaje se da je azerbejdžanski servis Radija Slobodna Evropa na "odvratnom putu" a da njegovi novinari rade za "strane obaveštajne službe".

"Hapšenje i zatvaranje Kadidže Ismailove je poslednji pokušaj u dvogodišnjoj kampanji da se ućutka novinarka koja istražuje vladinu korpuciju i zloupotrebe ljudskih prava u Azerbejdžanu. Optužbe koje su objavljene protiv nje su besmislene. Kadidža je kažnjena zbog svog novinarskog rada", istakao je Nenad Pejić.

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović osudila je hapšenje Ismailove, ističući da je to "ništa drugo nego orkestrirano zastrašivanje, kao deo kampanje u cilju ućutkivanja njenog kritičkog glasa".

Ismailova, koja radi i za Projekat za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije, pisala je detaljno o finansijskim transakcijama porodice azerbejdžanskog predsednika Ilhama Alijeva.

Na udaru je medija pod kontrolom vladajuće partije od 2012. godine, od kada je izložena i fizičkim pretnjama i hapšenjem. U februaru ove godine provladini mediji su je optužili za špijunažu u korist SAD, nakon što se sastala sa osobljem američkog Kongresa u Bakuu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novinarka RSE uhapšena u Bakuu

Izvor: B92, 06.Dec.2014

Istraživačka novinarka Radija Slobodna Evropa Kadidža Ismailova uhapšena je pod optužbama da je podsticala jednu osobu na samoubistvo...Ona se sumnjiči da je ubedila svoje pretpostavljene da ne angažuju jednog novinara, što je okvalifikovano kao navođenje na samoubistvo, a za šta je predviđena...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.