Uhapšen vođa narkokartela u Meksiku

Izvor: RTS, 02.Apr.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen vođa narkokartela u Meksiku

Vođa narkokartela Huares Kariljo Lejva, optužen za pranje novca i krijumčarenje kokaina uhapšen je u Meksiku. Lejva je uhapšen u trenutku kada se vodi rat između narkokartela i meksičke vlade, gde je broj žrtava narkokartela tokom prošle godine bio 5.300.

Meksička policija saopštila je da je uhapsila vođu jednog od glavnih narkokartela u toj zemlji Visenta Karilja Lejvu.

Kariljo Lejva, vođa kartela Huares, uhapšen je dok se bavio sportom u jednom parku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << blizu svoje kuće u Meksiko Sitiju, navela je policija.

Kariljo Lejva, koji je optužen za pranje novca i krijumčarenje kokaina, kontrolisao je mnogobrojne puteve krijumčarenja narkotika u Sjedinjene Američke Države.

Meksičko tužilaštvo je krajem marta objavilo listu s imenima 24 vođe iz šest najvažnijih narkokartela u zemlji i ponudilo nagradu od dva miliona dolara za njihovo hvatanje.

Predsednik Meksika Felipe Kalderon je, čim je došao na vlast u decembru 2006. godine, rasporedio više od 36.000 vojnika i policajaca u borbi protiv narkokartela, koji se spore oko kontrole nad putevima krijumčarenja droge u SAD.

Prema podacima meksičkih vlasti, u nasilju povezanom s narkokartelima 2008. godine u Meksiku život je izgubilo 5.300 ljudi, a štampa navodi da je od početka ove godine ubijeno 1.000 osoba.

Kartel Huares je u ratu s krijumčarima droge iz meksičke savezne države Sinaloa oko preuzimanja kontrole nad putevima prenošenja droge u Teksas.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.