Uhapšen šef Jakuza: Pokušao da proda nuklearni materijal Iranu

Izvor: B92, 22.Feb.2024, 09:41

Uhapšen šef Jakuza: Pokušao da proda nuklearni materijal Iranu

Američke vlasti optužile su vođu japanskog kriminalnog sindikata za zaveru za trgovinu nuklearnim materijalima iz Mjanmara za Iran.

Takeši Ebisava, 60, i njegov saoptuženi Somphop Singhasiri, 61, trgovali su drogom, oružjem i nuklearnim materijalom, "idući toliko daleko da su ponudili uranijum i plutonijum za oružje očekujući da će ga Iran koristiti za nuklearno oružje", rekla je En Milgram, koja je na čelu Uprave za borbu protiv droge.

"Ovo je izuzetan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << primer izopačenosti trgovaca drogom koji posluju sa potpunim zanemarivanjem ljudskih života", rekla je ona.

Američki zvaničnici veruju da je Ebisava viši lider u transnacionalnom sindikatu organizovanog kriminala Jakuza.

Nuklearni materijali su prevezeni iz Mjanmara na Tajland do prikrivenog agenta Uprave za borbu protiv droga (DEA) koji se predstavljao kao trgovac narkoticima i oružjem i koji je imao pristup iranskom generalu, prema federalnim zvaničnicima.

Nuklearni materijal je došao od neidentifikovanog vođe "etničke pobunjeničke grupe" u Mjanmaru koji je kopao uranijum u toj zemlji.

Pravni zvaničnici navode da je Ebisava predložio da taj vođa prodaje uranijum preko njega kako bi kupio smrtonosno oružje, uključujući kupovinu raketa zemlja-vazduh od iranskog generala.

Pomoćnik državnog tužioca Metju Olsen rekao je: "Jezivo je zamisliti posledice da su ovi pokušaji uspeli“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.