Uhapšen predsednik Federacije BiH Živko Budimir

Izvor: Blic, 26.Apr.2013, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen predsednik Federacije BiH Živko Budimir

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su Živka Budimira, predsednika Federacije BiH, Petra Barišića, savetnika predsednika FBiH za pitanja branitelja i penzionisanog generala HVO-a, Hidajeta Halilovića, predsednika Komisije za pomilovanje Federalnog ministarstva pravde, Sauda Kulosmana, predsednika Jedinstvene organizacija boraca (JOB), dok je Ivan Jurčević, predsednik Udruge umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO-a FBiH još u bekstvu.

Kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << javlja dopisnik "Dnevnog avaza" iz Mostara pripadnici SIPA-e izveli su s lisicama na rukama Budimirovog savetnika Petra Barišića.

Saopštenjem za javnost oglasio se i federalni premijer Nermin Nikšić, a u kojem je, između ostalog, navedeno da nije tačno da je Nikšić prilikom utvrđivanja dnevnog reda današnje sednice Vlade FBiH, najavio kako će uslediti hapšenje predsednika FBiH Živka Budimira.

- Želimo naglasiti kako ova informacija nije tačna i predstavlja najobičniju izmišljotinu. Još jednom želimo podvući kako je iznošenje ovakvih informacija zlonamerno i očito sračunato kako bi se akcije pravosudnih organa dovele u vezu sa političkim odnosima, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Savetnica predsednika FBiH Laura Bošnjak rekla je ranije novinarima u Sarajevu da je Budimir u svojoj kancelariji u zgradi Predsedništva BiH i da je u toku pretres.

Početku pretresa prisustvovao je i tužilac Oleg Čavka, koji je napustio zgradu Predsedništva, ali nije davao izjave novinarima.

U nedostatku zvaničnih informacija, sarajevski elektronski mediji javili su ranije i da je Budimir, navodno, uhapšen u svom kabinetu u Sarajevu, te da su u toku pretresi Budimirovih prostorija u sedištu predsednika Federacije BiH.

Tužilaštvo BiH saopštilo je da je policiji dalo nalog za istrage u zgradi Predsedništva BiH i u sedištu Vlade Federacije BiH u Mostaru.

Iz Tužilaštva je ranije danas svim medijima poslan dopis da po nalogu Tužilaštva BiH i naredbi Suda BiH, ovlašćeni policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), vrše određene istražne aktivnosti u zgradi Predsedništva BiH u Sarajevu i zgradi Vlade Federacije BiH u Mostaru.

Živko Budimir

Postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, pripadnici SIPA danas su započeli tri operativne akcije na širem području Bosne i Hercegovine, navode mediji u BiH.

Radi se o operativnim akcijama kodnih naziva Memory, Patriot i Pravda. Navedene aktivnosti se realiziraju uz asistenciju pripadnika OSA-e BiH, MUP-a RS, MUP-a KS, MUP-a HNK i MUP-a SBK.

Operativnim akcijama obuhvaćeno je nekoliko desetina osoba, koje se dovode u vezu sa korupcijom - podmićivanjem i krivičnim delima protiv službene i druge odgovorne dužnosti (KZ FBiH) te neovlašćenom prodajiom droge i organizirovanog kriminalom (KZ BiH).

Prema saopštenju agencije SIPA koje objavljuju mediji u BiH, akcije se sprovode uz asistenciju pripadnika Obaveštajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS), Kantona Sarajevo (KS), Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) i Srednjobosanskog kantona (SBK).

Pretresi su u toku na većem broju lokacija na širem području BiH.

Agencija SIPA je saopštila da će o rezultatima akcije naknadno obavestiti javnost, navodi klix.ba.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Posle više sati ispitivanja uhapšen predsednik Federacije BiH Živko Budimir

Izvor: Blic, 26.Apr.2013

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su Živka Budimira, predsednika Federacije BiH, Petra Barišića, savetnika predsednika FBiH za pitanja branitelja i penzionisanog generala HVO-a, Hidajeta Halilovića, predsednika Komisije za pomilovanje Federalnog ministarstva pravde, Sauda...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.