Uhapšen portparol Al Kaide u Pakistanu

Izvor: RTS, 08.Mar.2010, 10:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen portparol Al Kaide u Pakistanu

U eksploziji automobila bombe u blizini policijske stanice u paksitanskom gradu Lahoreu poginulo 11, a ranjena 61 osoba. Anonimni agent službe bezbednosti demantovao da je uhapšen portparol Al Kaide Adam Gadan.

Bombaš samoubica izvršio je jutros napad na policijsku zgradu u Lahoreu na istoku Pakistana i ubio najmanje 11 i ranio 61 osobu.

"Ovo mesto je služilo za ispitivanje visokorizičnih pritvorenika. U poslednje vreme nije bilo takvih osumnjičenih, ali bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je više od 40 zaposlenih mladića u toj zgradi", rekao je šef gradske policije Pervez Rathore, prenela je agencija AP.

Izgleda da je bombaš samoubica dovezao svoj, eksplozivom natovaren automobil, do ograde policijske zgrade.

Napad se dogodio u vreme jutarnje gužve, ispred zgrade federalne policije u provinciji Pendžab i ima obeležja napada pakistanskih talibanskih ekspremista povezanih sa Al Kaidom, navodi Rojters.

Niko, za sada, nije preuzeo odgovornost za taj napad, ali je, kako navodi agencija AP, sumnja odmah pala na pakistanske talibane i njihove savezničke militantne grupe, koje se smatraju odgovornim za talas nasilničkih napada od oktobra prošle godine, od kada je ubijeno više od 600 osoba u nekoliko većih gradova širom zemlje.

Nedavni napadi dogodili su se u manjim mestima u severozapadnim regionima Pakistana u blizini granice s Avganistanom.

Najmanje 11 mrtvih u napadu bombašaBombaš samoubica izvršio je jutros napad na policijsku zgradu u Lahoreu na istoku Pakistana i ubio najmanje 11 i ranio 61 osobu.

Agenti demantuju hapšenja portparola Al kaide

Agenti bezbednosne sluzbe Pakistana danas su demantovali vest o hapšenju portparola terorističke mreže Al kaide Adama Gadana, rođenog u Kaliforniji, SAD, čija je glava ucenjena na milion dolara.

"Naš prvi utisak je bio da smo lišili slobode Gadana, ali ta informacija nije tačna", izjavio je jedan agent pakistanske bezbednosne službe koji je želeo da ostane anoniman, javio je Rojters.

"Najverovatnje su njegovo ime i poreklo izazvali konfuziju", izjavio je taj agent, dodajući da se još ne zna pravi identitet uhapšenog. Taj agent nije želeo da spekuliše o kome se radi, rekavši jedino da je u pitanju osoba, takođe rođena u SAD, za koju se veruje da je operativac Al kaide.

Isto su izjavila još dva pakistanska agenta, ne želeći da im se otkrije identitet.

Uhapšena osoba je koristila ime Abu Jahja, koje je bilo jedno od imena iza kojih se skrivao Gadan. Pakistanski bezbednosti agenti su naveli da se još ne zna pravi identitet uhapšenog, navela je agencija Rojters.

Pakistanska služba bezbednosti juče je saopštila da je u Karačiju uhapšen Gadan, neposredno pošto je putem video snimka pozvao muslimane u Americi da napadaju američke i zapadne mete.

Gadan, koji je rođen u Kaliforniji, a potom prešao u islam i učlanio se u Al Kaidu, uputio je putem video-snimka, postavljenog na jedan veb sajt radikalnih islamista, poziv muslimanima koji služe u američkoj vojsci da slede primer majora Nidala Malika Hasana, koji je u novembru prošle godine ubio 13 ljudi u vojnoj bazi "Fort Hud" u Teksasu.

Gadan smatra majora Hasana pionirom koji treba da bude uzor ostalim muslimanima, pa je njegov primer naveo u pozivu muslimanima u SAD da napadaju američke i zapadne mete.

Do sada se Godan pojavio u više video snimaka, u kojima je kao portparol Al kaide poziva muslimane na "uništenje Zapada".

Kao rođeni Amerikanac, koji se priklonio islamu, Gadan je 2006. optužen za izdaju, a pošto je njegova glava ucenjena na milion dolara, on je postao prvi američki državljanin kome se to dogodilo u poslednjih 50 godina.

Jučerašnju vest o hapšenju Gadana SAD su , kako je javila agencija AP, ocenile kao veliku pobedu u borbi protiv Al kaide i kao znak da pakistanske vlasti bliže sarađuju sa Vašingtonom, naročito zbog toga što je to hapšenje usledilo posle privođenja nekoliko komandanata avganistanskih talibana u Karačiju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.