Uhapšen osumnjičeni za ratni zločin nad Srbima kod Zvornika: Ubijali i palili srpske civile

Izvor: B92, 03.Avg.2023, 17:43

Uhapšen osumnjičeni za ratni zločin nad Srbima kod Zvornika: Ubijali i palili srpske civile

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo po poternici je uhapšen Nijaz Šahmanović, zbog sumnje da je počinio ratne zločine nad Srbima tokom proteklog rata u BiH.

Po naredbi i prethodno raspisanoj poternici Okružnog suda Bijeljina, Šahmanović je uhapšen sinoć na sarajevskom aerodromu, a sumnjiči se da je počinio ratne zločine protiv Srba u periodu od 1992. do 1995. godine.

Prema saznanjima sarajevskog portala "Kliks", Šahmanović je jutros pod kontrolom policijskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, koji će ga prebaciti do prostorija u Bijeljini nakon čega će nad njim započeti kriminalistička obrada.

Šahmanović je osumnjičen za ratne zločine nad srpskim stanovništvom, a njegovo ime nalazi se na spisku sa više od tri hiljade imena koja su pod sumnjom za činjenje istih krivičnih dela i kojima preti eventualno hapšenje.

Autor dokumenta koji je objavljen 2002. godine je Dokumentacioni centar Republike Srpske za istraživanje ratnih zločina. U dokumentu se navodi da je Šahmanović (Hadž) Nijaz, zvani Brada, rođen u Vlasenici 4. juna 1961. dana 10. septembra 1992. naredio napad i neposredno u njemu učestvovao, na kolonu motornih vozila sa civilima koja se kretala magistralnim putem Šekovići - Zvornik ispod prevoja Crni vrh, u selu Planica.

Prilikom pomenutog napada, navodi se, na najsvirepiji način, ubijeno je, a zatim spaljeno sedam lica srpske nacionalnosti i uništeno osam motornih vozila.

"Odgovoran je što je kao pripadnik muslimanskih snaga Srebrenica u ulozi naredbodavca i neposrednog izvršioca učestvovao u napadu na šire područje sela Kamenice, opština Zvornik, gde je zarobljen veći broj pripadnika vojske Republike Srpske, dana 6. novembra 1992. godine, koje su, suprotno Međunarodnom pravu o ratnim zarobljenicima, mučili i nečovečno postupali, a zatim ubili, nakon čega su, u nameri da prikriju počinjene zločine, iste zakopali na više različitih mesta na lokalitetu Glođanskog brda i okoline sela Kamenice, Zvornik", stoji u pomenutom dokumentu.

Dodaje se da je nakon oslobađanja Kamenice a i lokaliteta Glođansko brdo, pronađeno sedam masovnih grobnica u kojima su pronađena tela 41 pripadnika Vojske Republike Srpske, a identifikovano je tri lica, dok ostaci tela osmorice ubijenih i izmasakriranih boraca nije bilo moguće identifikovati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.