Uhapšen bivši komandant Vagnera

Izvor: B92, 23.Sep.2023, 13:53

Uhapšen bivši komandant Vagnera

Norveška policija uhapsila je bivšeg komandanta Vagnerove grupe zbog sumnje da je pokušao ilegalno da uđe u Rusiju nakon što je tražio azil u Norveškoj.

Policija je kasno juče saopštila da je privela muškarca od 20 godina zbog pokušaja ilegalnog prelaska ruske granice, ali nije saopštila njegov identitet.

Andrej Medvedev je u januaru pobegao iz Rusije u Norvešku. Njegov advokat Brinjulf Risnes rekao je da je uhapšen zbog nesporazuma.

"Otišao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je tamo da vidi da li može da pronađe mesto gde je prešao u Norvešku u januaru. Zaustavljen je dok je bio u taksiju. Nikada nije bio blizu granice. Nije imao nameru da pređe u Rusiju", rekao je Risnes.

Prilikom dolaska u Norvešku, Medvedev je rekao da je tražio azil jer se plašio za svoj život nakon što je bio svedok ubijanja i maltretiranja zatvorenika dovedenih na front u Ukrajini.

Njegovo bekstvo u januaru dospelo je na naslovne strane širom sveta kao redak primer u vreme kada je neko prebegao u zapadnu zemlju tvrdeći da se bori za Rusiju kao plaćenik u ratu u Ukrajini.

Ali u maju je na video snimku objavljenom na Jutjubu rekao da želi da se vrati u Rusiju iako je verovao da bi to moglo biti opasno za njegov život, opisujući sebe kao "neku vrstu dečaka u velikoj igri" koju više ne želi da biti deo.

Risnes je rekao da Medvedev ima pravo da se vrati u Rusiju ako to želi, ali da "mora da se desi mnogo promena" da bi se bezbedno vratio.

Medvedev je u aprilu u Norveškoj osuđen za učešće u tuči i nošenje vazdušnog oružja, ali je oslobođen optužbi za nasilje nad policijom. Tada je rekao da gleda u budućnost i da se nada azilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U Norveškoj uhapšen bivši komandant paravojne grupe Vagner

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Sep.2023

Norveška policija je uhapsila bivšeg komandanta ruske paravojne grupe Vagner Andreja Medvedeva zbog toga što je navodno na ilegalan način pokušao da pređe granicu i vrati se nazad u Rusiju, nakon što je zatražio azil u Norveškoj ranije ove godine, saopštili su danas advokati uhapšenog.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.