Izvor: B92, 07.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen Vinko Kondić

Sarajevo -- Uhapšen Vinko Kondić osumnjičen za zločin protiv čovečnosti nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u opštini Ključ.

Kondić će biti predat nadležnom tužiocu Odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, koji će ga saslušati i odlučiti da li će Sudu BiH uputiti predlog za određivanje pritvora, saopšteno je u Sarajevu.

Njega su danas uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) po nalogu tužioca iz Odjela za ratne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zločine Tužilaštva BiH.

Optužnica protiv Milanovića

Posebno odeljenje za ratne zločine Tužilaštva BiH podiglo je optužnicu protiv Mladena Milanovića, koji je osumnjičen za ratni zločin protiv civila.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, u optužnici Milanović se tereti da je za vreme oružanog sukoba u BiH, na području Sarajeva i sarajevske opštine Vogošća, kao pripadnik vojnih snaga Republike Srpske, u logoru držao zarobljene civilne osobe bošnjačke nacionalnosti.

Milanović se tereti i da je zlostavljao zarobljenike u logoru "Bunker" u Semizovcu kod Sarajeva, te da je kao stražar omogućavao drugim osobama da ulaze u logor i zlostavljaju zarobljenike.

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Istraga protiv Vahida Alagića

Državno tužilaštvo BiH pokrenulo je istragu protiv zamenika direktora Granične policije BiH Vahida Alagića i još nekoliko osoba zbog sumnje da su odgovorni za ratne zločine počinjene na području Konjica, piše danas "Večeranji list" pozivajuće se na izvore bliske istrazi.

Mediji nezvanično navode da je direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić suspendovao svog zamenika Vahida Alagića i 12 radnika Granične policije, osumnjičenih za ratni zločin nad Srbima na području Konjica.

Alagić je osumnjičen da je tokom rata u BiH bio komandant oružane formacije koja je počinila zločine na području opštine Konjic.

Centar javne bezbednosti Trebinje podneo je 22. avgusta Tužilaštvu BiH izveštaj protiv nekih Bošnjaka, zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv srpskog civilnog stanovništva tokom proteklog rata u BiH, na području opštine Konjic, odnosno u selima Bradina i Glavatičevo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.