Uhapšen Tomislav Merčep

Izvor: RTS, 10.Dec.2010, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen Tomislav Merčep

Hrvatska policija privela Tomislava Merčepa, nekadašnjeg ratnog pomoćnika ministra policije i pretresla njegov stan u Novom Zagrebu. Merčep se dovodi u vezu sa više ratnih zločina počinjenih tokom rata u Hrvatskoj, ubistvom članova porodice Zec i zločinima na Pakračkoj poljani.

Ratni pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislav Merčep, osumnjičen za ratne zločine nad srpskim civilima, zadržan je posle saslušanja u dvodnevnom pritvoru, a zbog lošeg zdravstvenog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stanja prebačen je u zatvorsku bolnicu.

Merčep je popodne u zagrebačkom Županijskom sudu dao iskaz o ratnim zločinima u Zagrebu i Pakračkoj poljani 1991. godine.

Prema rečima njegovog advokata Marka Ujevića, Merčep je odbacio sve tvrdnje Tužilaštva o umešanosti u zločine, ali nije mogao da se izjasni o celom slučaju.

S obzirom na sadržaj spisa, Ujević očekuje da će Tužilaštvo u ponedeljak zatražiti jednomesečni pritvor za Merčepa.

Merčep je uhapšen jutros u Zagrebu, a policija je popodne pretresla njegov stan.

Ime Tomislava Merčepa povezivano je sa više ratnih zločina koje su počinili pripadnici jedinice, kojom je komandovao tokom rata u Hrvatskoj.

Marčepu se na teret stavlja protivzakonito odvođenje srpskih civila na Zagrebački velesajam, gde se, u paviljonu 22, 1991. godine nalazio logor, zatim odvođenje civila sa šireg područja Pakračke poljane, njihovo mučenje i likvidacije na istoj, koje su počinile jedinice rezervnog sastava MUP-a pod njegovim komandom.

Na odeljenju sudske medicine zagrebačkog KBC-a Šalata, završena je identifikacija DNK poslednjih tela ekshumiranih na području Pakračke poljane, ali i iz drugih delova Hrvatske na kojima je dejstvovala jedinica pod Merčepovom komandom. Reč je o četrdesetak tela, od kojih je osam posle likvidacije 1991. bilo spaljeno, navodi Jutarnji list.

Pripadnici jedince, poznati kao "Merčepovci", učestvovali su i u likvidaciji članova zagrebačke porodice Zec, u decembru 1991. godine. Oni su, tokom noći, upali u kuću Milana Zeca i odveli ga, zajedno sa suprugom i ćerkom, na Sljeme, nedaleko od Zagreba, gde su ih ubili.

Zbog proceduralne greške, "Merčepovci" su oslobođeni krivične odgovornosti za ubistvo porodice Zec, a za zločine na Pakračkoj poljani optuženi su i osuđeni samo za ubistvo svog saborca Aleksandra-Saše Antića. Tomislav Merčep nije bio pozvan kao svedok ni u jednom od tih slučajeva.

Istragu nad Merčepom i pripadnicima njegove jedinice Haški tribunal prepustio je hrvatskom pravosuđu, kome je ustupio i odgovarajuću dokumentaciju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.