Uhapšen Srbin u Švedskoj

Izvor: RTS, 07.Apr.2010, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen Srbin u Švedskoj

Dve osobe, osumnjičene za zločine nad civilnim stanovništvom u selu Ćuška na Kosovu i Metohiji, uhapšene u Švedskoj i Kragujevcu. Veći broj osumnjičenih locirano u regionu, naveo zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

Dve osobe, koje srpsko Tužilaštvo za ratne zločine tereti za zločine nad civilnim stanovništvom 1999. godine u selu Ćuška na Kosovu i Metohiji, danas su privedene u Kragujevcu i u Švedskoj, a više njih je locirano u regionu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Jedno lice sa Kosova i Metohije, koje teretimo za ratni zločin u Ćuškoj, privedeno je u Švedskoj, dok je drugo privela policija u Kragujevcu", izjavio je Tanjugu zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

Hapšenje je potvrdila i švedska policija. Policijski inspektor Tomas Akheim rekao je da je kosovski Srbin, u ranim tridesetim, bez incidenata uhapšen na zapadu Švedske.

Vekarić je naveo da Tužilaštvo i dalje traga za više lica osumnjičenih za taj zločin, koja su u bekstvu.

"Prema našim informacijama, još neka lica su locirana u regionu - u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, dok je jedno locirano u Nemačkoj i mi ćemo učiniti sve da i ono bude prebačeno ovde i procesuirano", naglasio je Vekarić.

Zbog ovog zločina, početkom marta uhapšena su devetorica osumnjičenih, protiv kojih je pokrenuta istraga i određen pritvor.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine zatražilo je istragu protiv 26 osoba, zbog sumnje da su 14. maja 1999. godine ubili 41 osobu u selu Ćuška u opštini Peć na Kosovu i Metohiji. Reč je o pripadnicima paravojne formacije "Šakali", Teritorijalne odbrane i rezervnog sastava policije.

Postupak finansijske istrage

Vekarić je podsetio da je Ćuška prvi predmet u kome će, pored utvrđivanja krivične odgovornosti osumnjičenih za ratni zločin, Tužilaštvo krenuti u postupke finansijske istrage, shodno Zakonu o oduzimanju imovine stečene krivičnim delom, pošto su osumnjičeni veoma bogata lica.

Zamenik tužioca za ratne zločine je napomenuo da je jedan od vođa "Šakala" Nebojša Mijić, koji je preminuo u Argentini, u tu državu otišao sa više miliona maraka, koje je opljačkao od građana Srbije.

Naš predlog je da se, ukoliko dođe do zaplene imovine, shodno odluci suda, imovina opljačkana od Albanaca da "našim građanima Albancima u Bujanovcu i Preševu, da bi se upravo na taj način zadovoljila pravda", naglasio je Vekarić.

Osumnjičeni se terete da su preduzimali oružane napade, vršili nasilje, ubistva, uništavanje civilne imovine, pljačke, otimanje lične imovine, sa namerom da steknu ličnu imovinsku dobit i šire strah među albanskim civilima, kako bi ih primorali da napuste mesta prebivališta i presele se u Albaniju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.