Uhapšen Mensur Đakić zbog zločina nad Srbima u Bukviku kod Brčkog

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Nov.2015, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen Mensur Đakić zbog zločina nad Srbima u Bukviku kod Brčkog

SARAJEVO - Policija Brčko distrikta uhapsila je Mensura Đakića koji osumnjičen za ratni zločin nad srpskim ratnim zarobljenicima, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Đakić je osumnjičen je da je za vrijeme rata u BiH, kao komandant prvog bataljona 108. brigade Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ Brčko, postupao protivno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica i ratnih zarobljenika.

NJemu se na teret stavlja da, prilikom napada na području sela Bukvik >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << 15. septembra 1992. godine, nije spriječio pripadnika četvrte čete prvog bataljona HVO-a da ubije tri zarobljene ranjene osobe srpske nacionalnosti - Živana Radića, Vlajku Purića i Savu Veselinovića.

Đakić je, nakon što je vojnik kojem je komandovao počinio ubistvo, propustio da kazni počinioca, te je 14. septembra 1992. godine u svojstvu komandanta bataljona 108. brigade HVO-a lično ubio ratnog zarobljenika srpske nacionalnosti Janka Maričića.

Nakon hapšenja, policijske snage Brčko distrikta BiH Đakića će sprovesti na ispitivanje Tužilaštvu BiH, koji će donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane, u skladu sa zakonom.

Tužilaštvo BiH će u saradnji sa Agencijom za istrage i zaštitu BiH /Sipa/, policijom Brčko distrikta i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske nastaviti dalju istragu s ciljem utvrđivanja krivične odgovornosti za ubistvo oko 50 srpskih civila u mjestu Bukvik, 1992. godine.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Uhapšen komandant HVO zbog ratnih zločina nad Srbima

Izvor: Blic, 05.Nov.2015

Policija Brčko distrikta uhapsila je Mensura Đakića koji osumnjičen za ratni zločin nad srpskim ratnim zarobljenicima, saopšteno je iz Tužilaštva BiH...Đakić je osumnjičen je da je za vreme rata u BiH, kao komandant prvog bataljona 108. brigade Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ Brčko, postupao...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.