Uhapšen Josip Boljkovac

Izvor: Politika, 02.Nov.2011, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen Josip Boljkovac

Prvi Tuđmanov ministar unutrašnjih poslova sumnjiči se za ratne zločine iz 1945, što on negira i tvrdi da mu se to dešava zbog predstojećih izbora i zato što se suprotstavljao pljačkašima zemlje

Od našeg stalnog dopisnika

Zagreb – Rano ujutro, u svojoj kući u Vukovoj Gorici kod Karlovca, uhapšen je Josip Boljkovac, prvi Tuđmanov ministar unutrašnjih poslova, s kojim se posle nekoliko godinapolitički razišao i sa Stjepanom Mesićem i Josipom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Manolićem napustio HDZ.

Prema saopštenju policije, Boljkovac se sumnjiči za ratni zločin iz maja 1945, za likvidaciju civilnih osoba na području Duge Rese nedaleko Karlovca. Tvrdi se da je istraga koja se protiv njega vodi još od 1998. utvrdila da je kao šef Poverenstva Ozne za srez Karlovac „zapovedio da se bez stvarnog razloga uhapsi i pod optužbama da su sarađivali s ustaškim vlastima u zatvor Poverenstva Ozne dovede veći broj civila s područja Duge Rese”.

Takođe se tvrdi da su „po njegovoj zapovesti pripadnici podređene mu 3. čete 1. hrvatske brigade Knoja hicima iz vatrenog oružja na lokaciji Vidanka-Curak usmrtili sedam osoba čiji je identitet utvrđen tokom kriminalističkog istraživanja i još 14 drugih za sada nepoznatih osoba”.

Posle detaljnog pretresa kuće, Boljkovac – koji za deset dana puni 91 godinu – prebačen je u istražni centar Županijskog suda u Zagrebu.

Vest o hapšenju nekadašnjeg istaknutog partizanskog borca s područja Karlovca, kasnijeg višegodišnjeg gradonačelnika tog grada i početkom devedesetih bliskog saradnika Franje Tuđmana u osnivanju HDZ-a i osamostaljenju Hrvatske, nije iznenadila hrvatsku javnost.

Već nekoliko godina traju pritisci desničarskih organizacija da se istraže tzv. partizanski zločini s kraja rata i odmah posle njega i vinovnici dovedu pred sud, a posebno se pri tome upiralo na dvojicu najbližih Tuđmanovih saradnika koji su ga napustili, Boljkovca i Manolića, kao i narodnog heroja i partizanskog generala Radu Bulata.

Istraga oko toga posebno je intenzivirana kada je na čelo MUP-a došao Tomislav Karamarko, što je sada kulminiralo i hapšenjem Boljkovca.

Sam Boljkovac poslednjih godina u više navrata je opovrgavao optužbe protiv njega, tvrdeći da uopšte nije bio na tako odgovornim funkcijama, pa nije mogao ni izdavati takve naredbe kako mu se to stavlja na teret.

Nastupajući letos na Hrvatskoj televiziji povodom tih optužbi, rekao je da je hapšenje koje mu se priprema „pokušaj aktuelne vlasti da skrene fokus s mnogo važnijih problema u Hrvatskoj”, jer bi se „onda manje govorilo o tome šta su sve pokrali”.

„Ako me uhapse biće to znak da me se boje i da se boje prave istine. Za optužbu da sam ratni zločinac morate imati dokaze i argumente, a Karamarko ih protiv mene nema, ne može ih imati jer nisam počinio nikakav zločin. Dakle, biće to čisto političko hapšenje, jer su izbori pred vratima, a oni znaju da sam ja protiv pljačkaša i da podržavam progresivnu politiku kakvu nudi Kukuriku koalicija”, rekao je pre dva meseca Boljkovac.

„Ti koji me optužuju neka budu sretni što su sada živi, jer sam ja ljude spasavao, a ne ubijao. Nisam bio komandant logora Dubovac, koji je bio pod nadležnošću okružne Ozne. Nisam bio na Dubovcu, ni na Jazovki, ni na Blajburgu.“

Njegov advokat Anto Nobilo rezonuje nešto drugačije, pa je posle hapšenja izjavio: „Terete ga za ratni zločin iz maja 1945, ali ne za ono što se do sada pisalo po novinama. Očekujem pravdu, a ovaj politički spin nije usmeren da bi se dobila bilo kakva osuđujuća presuda već ima druge funkcije. Nije čak ni u svrhu političke kampanje, već – bitka za HDZ je počela.“

Na vest o hapšenju Boljkovca brzo je reagovao bivši predsednik RH Stjepan Mesić. Rekavši da ga to nije previše iznadilo on napominje:

„Ipak me je ta informacija u neku ruku šokirala, jer pokazuje do koje su mere spremne ići snage koje nameću obračun s antifašistima pod maskom razjašnjavanja onoga što zovu komunističkim zločinima.”

Mesić u saopštenju još kaže:

„Teško se oteti utisku o u najmanju ruku upitnoj objektivnosti prvog čoveka policije u svetlu njegove poznate izjave da ga vređa ako mu se kaže da je antifašista i manje poznate činjenice da je u njegovo vreme u zgradi ministarstva uklonjena ploča s imenima poginulih u borbama s tzv. križarima, ustaškim terorističkim grupama posle Drugog svetskog rata.“

Upitana da prokomentariše ovaj događaj, premijerka Jadranka Kosor je rekla da ne može komentarisati hapšenje Boljkovca, jer se radi o slučaju za koji su nadležni policija i državno tužilaštvo.

Samo je dodala da Hrvatska „u poslednjih 20 godina istražuje zločine koji ne zastarevaju” i da „kao država i vlada sledimo rezoluciju evropskog parlamenta iz 2009. o važnosti otkrivanja komunističkih zločina”.

Rekavši da takođe ne bi komentarisala izjavu Mesića, dodala je: „Karamarko je bio njegov najbliži saradnik u kampanji i u njegovom mandatu,pa me čudi način kako bivši predsednik nastoji da diskredituje rad ministra, policije i državnog tužilaštva.”

Karamarko je odnedavno nova uzdanica HDZ-a i njegove čelnice Kosorove, kojoj se prognozira visoka pozicija u toj stranci.

Radoje Arsenić

objavljeno: 03.11.2011.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bivši ministar unutrašnjih poslova Hrvatske uhapšen pod sumnjom za ratne zločine

Izvor: Vostok.rs, 02.Nov.2011

02.11.2011. -..U Hrvatskoj je uhapšen bivši ministar unutranjših poslova Josip Boljkovac pod sumnjom da je počinio ratne zločine s kraja Drugog svetskog rata. Po mišljenju istražitelja, on je mogao da bude umešan u ubistvo preko 200 osoba, uglavnom hrvatskih nacionalista, u logoru u okolini Duge...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.