Izvor: B92, 20.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen Dragan Vasiljković

Sidnej -- Dragan Vasiljković (51), optužen pred hrvatskim sudom za ratne zločine počinjene tokom sukoba u Hrvatskoj, uhapšen je u Australiji.

Australijanac srpskog porekla, poznat kao "Kapetan Dragan", uhapšen je u Sidneju kada su australijske vlasti dobile zahtev od Vlade Hrvatske, rekao je u petak državni tužilac Filip Rudok. Vasiljković se pojavio pred sudom u Sidneju i biće u zatvoru do saslušanja 27. januara.

"Nema sumnje da je on australijski državljanim, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali koji je napustio zemlju i bio aktivan tokom devedesetih u ratu na Balkanu, zbog toga se sumnja da je umešan u ratne zločine. Mi smo vrlo svesni te činjenice koja će se adekvatno sagledati pred našim sudovima i našim zakonima, i njemu će se dati sva prava koja ima", rekao je Rudok.

Hrvatska optužuje Vasiljkovića za mučenje i ubistvo hrvatskih vojnika i civila u Kninu gde je Vasiljković bio komandant srpske paravojne jedinice poznate kao "Knindže".

Rudok je kazao da Hrvatska sada ima 60 dana da formalno zatraži izručenje Vasiljkovića i tada će pitanje biti prosleđeno sudu. U slučaju da sud odluči da Vasiljkovića treba izručiti, ministar pravosuđa Kris Elison će odlučiti da li će ga poslati u Hrvatsku na suđenje.

Škare-Ožbolt: Uskoro zahtev za izručenje

Hrvatska ministarka pravde Vesna Škare-Ožbolt rekla je da je očekivala hapšenje Dragana Vasiljkovića i objasnila da će Hrvatska formalni zahtev za njegovo izručenje uputiti čim sud u Šibeniku završi pravnu porceduru. Ona podseća da je Županiski sud u Šibenku od tri tačke optužnice potvrdio dve, a jednu odbio i vratio na prvostepeni postupak i sada je u toku žalbeni rok. "Čim on odluči, presuda će postati pravosnažna i posle toga se prosleđuje ministarstvu pravosuđa koje će na osnovu te presude uputiti zahtev za izručenje. Ja očekujem da će se to dogoditi u roku od 8-10 dana", kazala je ona.

Sudija šibenskog suda Dalibor Dukić, koji je izdao nalog za međunarodnu poternicu, odredio pritvor i pokrenuo istragu, rekao je da će kompletna dokumentacija o tom slučaju Ministarstvu pravosuđa biti poslata danas. Dukić je precizirao da se, pošto je rešenje o istrazi i pritvoru postalo pravosnažno, Vasiljkovićev branilac po službenoj dužnosti žalio na jednu od tačaka iz optužnice, ali da je danas ta žalba odbijena, pa je predmet postao pravosnažan.

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić rekao je da hapšenje Dragana Vasiljkovića dokazuje tvrdnju da je pravda spora, ali dostižna. "Očito da se pravda kod njega (Vasiljkovića) malo i požuruje", objasnio je Mesić.

Politički analitičar iz Zagreba Davor Gjenero rekao je danas da australijski sistem ne brani izručenje svojih državljana, ali da sudske vlasti moraju da procene osnovanost dokaza koje daje strana koja traži izručenje. Gjenero je izjavio da izručenje Vasiljkovića Hrvatskoj u velikoj meri zavisi od toga koliko je ozbiljno hrvatsko Ministarstvo pravde odradilo svoj posao. "Australijanci imaju obavezu da se ozbiljno ponašaju u ovakvim situacijama, jer se prilikom izdavanja viza vrlo rigorozno odnose prema onima koji traže ulazak u zemlju", objasnio je Gjenero.

Australijske vlasti prilikom izdavanja viza u formularu postavljaju pitanja o eventualnom učestvovanju u ratu i eventualnim počinjenim ratnim zločinima, a Kapetan Dragan verovatno nije morao da traži vizu za ulazak u Australiju jer je kao mladić već živio u toj zemlji pod imenom Daniel Sneden.

Inače, jedan od vodećih hrvatskih Internet-portala Index.hr, posvetio je puno pažnje reakcijama čitalaca B92 objavljujući tekst o njima na udarnom mestu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.