Ugroženima osim struje i gasa, manji i računi za grejanje

Izvor: Blic, 14.Okt.2013, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugroženima osim struje i gasa, manji i računi za grejanje

Vlada Srbije usvojila je danas izmene Uredbe o energetski zaštićenom kupcu, na osnovu koje će tim potrošačima, osim za struju i gas, biti umanjeni i računi za grejanje.

Domaćinstvo sa jednim članom i stambenom površinom do 25 metara kvadratnih (m2), koji stekne status energetski zaštićenog kupca, imaće pravo na umanjenje mesečnog računa za grejanje.

Pravo na umanjenje računa za toplotnu energiju imaće i energetski zaštićeni kupci, odnosno domaćinstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa dva i tri člana i stambenom površinom od 35 m2, kao i domaćinstva sa četiri i pet članova i stanom od 45 m2 i ona sa šest i više članova i stambenom površinom od 55 m2.

Tim potrošačima će, kako se navodi u uredbi, biti umanjeni računi za grejanje za oktobar, novembar, decembar, januar, februar i mart.

Energetski zaštićeni potrošači imaju pravo i da dobiju između 120 i 250 kilovat sati besplatne struje mesečno, u zavisnosti od broja članova domaćinstva, kao i od 35 do 75 kubnih metara gasa mesečno tokom grejne sezone.

Na umanjenje računa za struju tokom cele godine imaće domaćinstva sa jednim članom i sa potrošnjom struje od 120 kilovat časova (kWh) mesečno, kao i domaćinstva sa dva i tri člana i potrošnjom od 160 kWh, domaćinstva sa četiri i pet članova i potrošnjom od 200 kWh i domaćinstva sa šest i više članova i potrošnjom struje od 250 kWh mesečno.

Umanjenje računa za prirodni gas imaće domaćinstva sa jednim članom i potrošnjom gasa od 35 metara kubnih (m3) mesečno, zatim ona sa dva i tri člana i potrošnjom od 45 m3, domaćinstva sa četiri i pet članova i potrošnjom od 60 m3 i domaćinstva sa šest i više članova i potrošnjom gasa od 75 m3 mesečno.

Izmenom uredbe pomerena je naviše osnovica zarada po osnovu koje potrošač ima pravo da stekne status energetski zaštićenog kupca, tako da za domaćinstva sa jednim članom novi limit je mesečni prihod do 13.222 dinara, za domaćinstva sa dva i tri člana do 19.251 dinara, za domaćinstva sa četiri i pet članova do 25.276 dinara i do 31.786 dinara za domaćinstva sa šest i više članova.

Uredba stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku, a odredbe koje se odnose na zaštitu ugroženog kupca toplotne energije primenjivaće se od sutra do 15. aprila 2014. godine.

Energetski zaštićen, odnosno ugroženi kupac, prema toj uredbi je domaćinstvo (pojedinac, porodica) koje živi u jednoj stambenoj jedinici, sa jednim mernim mestom na kome se meri potrošnja električne energije, odnosno prirodnog gasa i toplotne energije.

Uverenja o statusu energetski zaštićenog kupca izdaje nadležni organ jedinice lokalne samouprave i važi do kraja kalendarske godine. Novi zahtev za narednu kalendarsku godinu može se podneti najranije 30 dana pre isteka roka postojećeg.

Osim prihoda, uslov za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca je neposedovanje drugog stambenog prostora, osim stambenog prostora koji odgovara potrebama domaćinstva u skladu sa zakonom kojim se uređuje socijalna zaštita.

Energetski zaštićeni kupac može steći pravo na umanjenje mesečne obaveze samo za navedene količine električne energije, prirodnog gasa i toplotne energije za broj m2 stambenog prostora, a ne kumulativno.

Zaštićeni status domaćinstva mogu da izgube ako im je mesečna potrošnja struje i gasa dva i po puta veća od limita predviđenog uredbom o energetski zaštićenom potrošaču.

Sredstva za zaštitu energetski zaštićenih kupaca obezbeđivaće Elektroprivreda Srbije, Srbijagas i toplane do 31. decembra 2013. godine, a od 1. januara 2014. godine obezbediće se u budžetu Srbije.

Uredbom su predviđene i novčane kazne od 5.000 do 150.000 dinara za prekršaj odgovornog lica u lokalnoj samoupravi koji izda uverenja o sticanju statusa energetski zaštićenog kupca, suprotno odredbama ove uredbe, a kazna 5.000 do 10.000 dinara je predviđena i za potrošača koji na taj način stekne status zaštićenog kupca.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ugroženima osim struje i gasa, manji i računi za grejanje

Izvor: Politika, 14.Okt.2013

BEOGRAD – Vlada Srbije usvojila je danas izmene Uredbe o energetski zaštićenom kupcu, na osnovu koje će tim potrošačima, osim za struju i gas, biti umanjeni i računi za grejanje...Domaćinstvo sa jednim članom i stambenom površinom do 25 metara kvadratnih (m2), koji stekne status energetski...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.