Ugrožena dečja bolnica u Čačku, elementarna nepogoda i u Gornjem Milanovcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Avg.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugrožena dečja bolnica u Čačku, elementarna nepogoda i u Gornjem Milanovcu

ČAČAK/GORNJI MILANOVAC - Ni voda koja sitiže iz Užica u Zapadnu Moravu nije dovoljna da podmiri potrebe građana Čačka, zbog čega su od jutros gradski rezervoari skoro prazni. Opštinsko veće u Gornjem Milanovcu utvrdilo je danas predlog da se u rudničko-takovskom kraju proglasi stanje elementarne nepogode zbog vremenskih neprilika koje traju od maja.

Čačanski zavod za javno zdravlje pojačano vrši proveru ispravnosti vode koja se nalazi u vodovodnoj mreži i do sada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nije zabaležena nikakva neispravnost.

Nestašica vode, zbog dugotrajne suše i sve manjeg dotoka sa Rzava, najteže je pogodila dečije odeljenje bolnice u Čačku, izjavio je danas direktor Zdravstvenog centra dr Momčilo Spasić. On je objasnio da je dečje odeljenje smešteno na poslednjem, petom spratu bolnice i da najmlađi bolesnici nemaju vodu, uprkos naporima čačanskog Vodovoda da je posebno obezbedi zdravstvenim ustanovama.

Spasić, koji je jutros posetio ovo odeljenje, kaže da se voda doprema sa nižih spratova i tako se premošćuje nastali problem. "Trajnije rešenje je ugradnja specijalnog hidroforskog sistema u bolnici koji bi vodu izbacivao na peti sprat i na ovom rešenju će se raditi", rekao je on.

Tehnički direktor čačanskog vodovoda Božidar Gavrilović kaže da se zbog otežanog vodosnadbevanja nastavljaju restrikcije, ali pojačanog intenziteta. U najugroženija područja upućene su cisterne.

Vodosnabdevanje u Čačku na minimumu

Prema obaveštenju iz Vodovoda, za danas je bilo planirano isključenje visinskih zona Ljubić brdo i Rakova od osam sati, ali je ono počelo i ranije. Iz Fabrike vode Rzav pristiže sve manje vode, a to je danas 203 litra u sekundi, za razliku od 217 litara prethodnih dana. Vodovod iz sopstvene proizvodnje obezbeđuje još oko sto litara vode u sekundi, što sistem vodosnabdevanja u Čačku i drži na nekom minimumu.

Čelnici grada su uputili dopis Javnom preduzeću Rzav da od Ministarstva vodoprivrede zatraži da se Čačku kao najvećem potrošaču vode odobri korišćenje više vode iz vodosistema Rzav, što je nadležno ministarstvo odbilo, jer se potrebni minimum ne može remetiti.

Stanje elementarne nepogode u Milanovcu

Opštinsko veće u Gornjem Milanovcu utvrdilo je danas predlog da se u rudničko-takovskom kraju proglasi stanje elementarne nepogode zbog vremenskih neprilika koje traju od maja. Taj kraj Srbije je u maju i julu pogodilo jako nevreme praćeno obilnom kišom i gradom, a poslednjih nekoliko dana se taj deo Zapadne Srbije suočava sa velikom sušom.

Zamenik predsednika opštine Milisav Mirković rekao je da je zbog nestašice vode na vodosistemu "Rzav" ugroženo čitavo područje, ali i da su velike štete pričinjene od nedavnog nevremena. Od nedavnih obilnih kiša potpuno su onesposobljeni lokalni putevi u rudničkom kraju i Brđanima i šteta je procenjena na više od 100 miliona dinara, a aktivirana su i brojna klizišta. Od grada su uništeni usevi na njivama u podnožju Suvobora.

Najteža situacija je sa nestašicom vode sa Rzava, koja se delimično ublažava lokalnim vodovodima sa planine Suvobor.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pet opština bez vode, ugrožena deca u bolnici

Izvor: Mondo, 21.Avg.2008

U pet opština koje se snabdevaju sa regionalnog vodosistema 'Rzav' - Čačak, Požega, Arilje, Lučani, Gornji Milanovac zbog suše je proglašeno stanje elementarne nepogode, a ugrožen je i biološki minimum vode na toj reci. Nestašica vode najteže je pogodila dečije odeljenje bolnice u Čačku.

Nastavak na Mondo...

Proglašeno stanje elementarne nepogode u Gornjem Milanovcu

Izvor: TV Avala, 21.Avg.2008

Opštinsko veće u Gornjem Milanovcu utvrdilo je danas predlog da se u rudničko-takovskom kraju proglasi stanje elementarne nepogode zbog vremenskih neprilika koje traju od maja.

Nastavak na TV Avala...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.