Izvor: Blic, 08.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugrožen Milošev konak

Ugrožen Milošev konak

KRAGUJEVAC - Narodni muzej traži od grada novac, a od Zavoda za zaštitu spomenika kulture dozvolu da se Milošev kompleks ogradi i konačno zaštiti od skrnavljenja. Prema rečima Aleksandra Stamenkovića, direktora Narodnog muzeja, prostor ove nacionalne ustanove pod stalnom je opsadom narkomana, alkoholičara, besposličara i prostitutki.

- Svakog jutra čistačice sa doksata Amidžinog konaka i stepenika Mihajlovog konaka kupe ljudski >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izmet, špriceve i igle, ambalažu od alkoholnog pića, prezervative i druge otpatke - kaže Stamenković.

Direktor još navodi da prodavačice ljubavi u po bela dana bez ustezanja dovode svoje mušterije u kompleks Muzeja. Prostor oko objekata od neprocenjive istorijske vrednosti služi i kao javni WC prodavcima sa obližnje pijace. Pre dva meseca jedan besposličar je zapalilo ulaz u Amidžin konak, ali je, srećom, požar brzo lokalizovan. Huligani i skitnice su drski i uvek spremni da napadnu radnike obezbeđenja. Do sada težih incidenata nije bilo.

Uprava Muzeja je sredinom avgusta od Zavoda za zaštitu spomenika kulture zatražila dozvolu da se umesto sadašnje postavi nova ograda duž Ulice Vuka Karadžića.

Autentičnu ogradu oko Miloševog kompleksa do kraja Drugog svetskog rata činili su kameni zid i delovi limenog gvožđa. Uklonjenom autentičnom muzejskom ogradom ograđena je vikendica jednog komunističkog glavešine.

Arsenije Lukić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.