Izvor: Blic, 23.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugradnju veštačkog kuka čeka 250 osoba

Ugradnju veštačkog kuka čeka 250 osoba

LESKOVAC - Na listi čekanja za ugradnju veštačkog kuka na odeljenju ortopedije u leskovačkoj bolnici nalazi se 250 Leskovčana, a lista je formirana još 2004. godine. Nekoliko pacijenata sa te liste su u međuvremenu umrli, neki su odustali od operacije, a drugi su veštačke proteze, čija cena iznosi od 80.000 do 120.000 dinara, platili iz svog džepa, pa se, prema procenama lekara, taj broj sveo na 200 pacijenata.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Od marta ove godine nije operisan nijedan pacijent sa liste čekanja zbog nedostatka novca i duge zakonske procedure oko odobravanja tendera za nabavku veštačkih kukova.

- U normalnim okolnostima procedura oko tendera traje tri meseca, a ukoliko se neki od dobavljača žali na izbor komisije, ona može da se produži i do šest meseci. Za to vreme pacijenti sa liste čekaju, ali se istovremeno vrše operacije kod hitnih slučajeva, odnosno povreda i kod onih koji sami nabave protezu - kaže načelnik ortopedije Zoran Anđelković.

Uprkos problemina, Anđelković obećava da će u narednih godinu dana lista čekanja biti smanjena za 150 pacijenata.

- Prvobitnim planom za ovu godinu bilo je predviđeno svega šest miliona, što bi pokrilo troškove za 20 proteza. Međutim, juče je iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje stigao dopis kojim nas obaveštavaju da nema limita za ugradnju veštačkih kukova i parcijalnih proteza za pacijente sa liste čekanja, što nas je sve obradovalo - veli Anđelković, dodajući da ortopedija već ima pripremljen projekat na 16 miliona dinara.

- Taj tender je prošao proceduru, izabran je dobavljač i ovih dana očekujemo da se realizuje, tako da naši pacijenti imaju razlog za radovanje - podvlači Anđelković.

Pacijenti se u međuvremenu snalaze svako na svoj način, a neki od ortopeda, kako pričaju lekari, obmanjuju neobaveštene nesrećne ljude sa spiska čekanja na taj način što ih telefonom zovu na operaciju, nagovarajući ih da sami finansiraju kupovinu proteze od konkretnog proizvođača, te da će im to kasnije refundirati Fond za zdravstveno osiguranje.

- U skorije vreme imali smo dva takva slučaja. Obmanjeni pacijenti su prodali stoku iz štala da bi platili veštačke kukove, a kad su videli da od toga nema ništa, došli su da od nas traže novac. Sve je to registrovano u nadležnim inspekcijama, ali vrana vrani ne vadi oči - kaže jedan od ortopeda koji je zahtevao anonimnost.

M. Ž. Ivanović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.