Ugovori koje sačine advokati neće biti skuplji

Izvor: RTS, 31.Okt.2014, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugovori koje sačine advokati neće biti skuplji

Ministar pravde Nikola Selaković rekao je da građani neće plaćati više nego do sada za sastavljanje ugovora o prometu nepokretnosti koji im sačini advokat. Poziva advokate na nastavak pregovora i da što pre prekinu štrajk.

Ministar Nikola Selaković kaže da ne znači da će građanin plaćati više ako prvo ode kod advokata, a potom kod notara, i dodaje da su građani nekada išli kod advokata da sastavi ugovor pa u sud na overu potpisa, kao i da su tada plaćali na dva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mesta, advokatu i sudu", prenosi Tanjug.

Selaković je, nakon sastanka Komisije za reformu pravosuđa, napomenuo da prema predloženim izmema zakona javni beležnik više nije ekskluzivno lice koje može da satavlja Ugovor o prometu nepokretnosti.

To, kako je naveo, može da bude javni beležnik ako građanin to želi, a ako građanin ima više povrerenja u svog advokata, advokat može da mu ugovor sastavi, sa tim ugovorom se ide kod javnom beležnika koji proverava bitne elemente tog ugovora da bi izvršio solemnizaciju, pretvaranje privatne isprave u javnu ispravu.

Kako je istakao, izbor je na građanima da li će da ide prvo kod advokata pa kog notara, ili samo kod notara, ali im to neće biti skuplje.

Selaković je istakao da, shodno predloženim izmenama zakona advokat ima priliku da naplati svoj rad za sastavljanje ugovora koji treba da se solemnizuje.

Pored javnog beležnika i advokata, prema predloženim izmanama zakona, ugovor bi mogli da sastavlja i i bilo koji pravno pismeni građanin, pravnik koji radi recimo u banci, profesor prava, apsolvent prava, ukazao je ministar pravde.

Poziv advokatima da prekinu štrajk

Ministar Selaković pozvao je u ime Vlade i Ministarstva pravde sve advokatske komore u Srbiji da nastave dalje razgovore u vezi sa svim problemima koje su predstavnici advokature izneli kao relevantne i da prekinu sa obustavom rada.

"Verujemo da samo zajedničkim dijalogom i daljim pregovorima možemo doći do prihvatljivih rešenja za sve i za sva otvorena pitanja", ukazao je ministar Selaković u dopisu advokatskim komorama.

Apeluje na rukovodstvo advokatskih komora, kao i na sve advokate u državi da prekinu sa obustavom rada i nastave dalje pregovore sa Ministarstvom pravde.

"Samo putem konstruktivnog dijaloga može biti pronađen kompromis u vezi sa svim zahtevima advokature u Srbiji", zaključio je ministar pravde.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.