Ugovori civilnom društvu za podršku žrtvama nasilja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jun.2021, 12:59

Ugovori civilnom društvu za podršku žrtvama nasilja

Ugovori za finansiranje projekata organizacija civilnog društva koje pružaju podršku ženama žrtvama porodičnog nasilja, kroz specijalizovane usluge kao što je SOS telefon, uručeni su danas, a potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović ukazala je da je potrebno decu od malih nogu učiti da nasilje nije dopustivo.

Ugovore su dobili Zrenjaninski edukativni centar, Udruženje Fenomena, Udruženje "Krug Vojvodine, Udruženje "Osvit" iz Niša, Organizacija "Krug Beograd", Udruženje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "Oaza sigurnosti" i Udruženje "Roma Novi Bečej".

Mihajlović je nakon uručenja ugovora ukazala da je do današnjeg dana u Srbiji ove godine 11 žena izgubilo život u porodičnom nasilju, a 14 dece je ostalo bez majke.

Kako je navela, u prethodnih 10 godina 300 žena je nastradalo u porodičnom i partnerskom nasilju, dok je 446 dece ostalo bez majki.

"I jedna žena da izgubi u takvoj situaciji život za nas je bol i tuga, za državu, porodicu i decu", istakla je ministarka i dodala da svi zajedno moramo da učinimo sve da se napravi neki korak više u sprečavanju takvih situacija.

Prema njenim rečima, zakoni u Srbiji su dobri, kao i realizacija i edukacija svih - policije, tužilaštva, a saradnja sa civilnim sektorom je neophodna.

"Ukoliko u ovom poslu nismo zajedno, onda rezultata ne može da bude", kaže.

Mihajlović ističe da je potrebno u narednom periodu uvesti i borbu protiv nasilja pre svega nad devojčicama od malih nogu.

Kako kaže, deca moraju još u vrtiću, ako ne mogu da nauče u porodici, da shvate da nasilje nije dopustivo.

"Da nauče da se svi mi rađamo kao nenasilni, da se niko od nas ne rađa rodno neravnopravan. Mi postajemo nasilni i postajemo rodno neravnopravne u godinama i životu koji živimo", kazala je.

Dodaje da će Koordinaciono telo za ravnopravnost Vlade Srbije uključiti i druga ministarstva kako bi, kao društvo, od malih nogu učili decu da se bore protiv nasilja.

Ana Saćipović iz Organizacije "Osvit" iz Niša kazala je da organizacija koju ona danas predstavlja postoji od 2018. godina i od tada pruža kontinuiranu podršku SOS telefona, a jedina je specijalizovana ženska organizacija koja tu uslugu pruža 24 sata dnevno.

Takođe, kako je navela, to je i dvojezični SOS telefon, što uslugu, kaže, čini dostupnijom ženama iz marginalizovanih grupa.

Ivana Nikolić Delić iz "Kruga Vojvodine", organizacije koja pruža podršku ženama sa invaliditetom, istakla je da podrška koju danas dobija to udruženje je od velike važnosti jer, kaže, od početka godine beleže povećan broj poziva njihovih korisnica.

Kontinuiranu podršku projektu Integrisanje i odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama pruža švedska Vlada, a šef odeljenja za razvojnu saradnju u Ambasadi Švedske Ola Anderson kazao je da Vlada Švedske puno polaže na rodnu ravnopravnost.

Kako je naveo, program je značajan jer obuhvata aktivnosti i na lokalnom, centralnom i institucionalnom nivou, kao i civilne organizacije koje pružaju usluge.

UNDP, takođe, pruža podršku Vladi Srbije na ovakvim projektima, a stalna predstavnica UNDP u Srbiji Fransin Pikap ističe da je od ključnog značaja ono što rade organizacije na terenu jer predstavlja, kako kaže, pojas za spasavanje ženama i spašava živote žena i deca prilikom nasilja u porodici.

Pikap dodaje da zahvaljujući ovom projektu, može da se pomogne tim organizacijama da produže radno vreme, pružaju svoje usluge putem interneta, koordiniraju svoj rad sa tužilaštvom i policijom i podignu nivo svesti šta je to što je potrebno da se nasilje zaustavi.

"Srbija je postigla jako dobre rezultate kada se radi o iskorenjivanju nasilja nad ženama, kada se radi o pravnom okviru i institucionalnoj podršci, međutim ostalo je još dosta toga da se uradi", kazala je Pikap i dodala da je potrebno civilne organizacije podržati još više.

Ukazala je na to da je za vreme kovida broj prijava nasilja porastao za 30 odsto što je, kako kaže, dobra stvar jer je potrebno još ohrabriti žene da nasilje prijavljuju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Oganizacije za pružanje usluge SOS telefona za prijavu nasilja dobile ugovore o finansiranju

Izvor: Beta, 21.Jun.2021

Koordinaciono telo Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost, Ambasada Švedske i Razvojni program Ujedinjenih nacija u Srbiji (UNDP) uručili su danas ugovore za finansiranje projekata predstavnicima osam organizacija civilnog društva (OCD) koje pružaju uslugu podrške SOS telefona, namenjenu borbi protiv...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.