Ugovoren izvoz 1.000 tona voća

Izvor: Blic, 04.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugovoren izvoz 1.000 tona voća

ZLATIBOR - Krajem aprila put Rusije će krenuti prvi transport zlatiborskih malina, a sa njima u istom paketu ići će višnje i kupine. Vlasnik firme „Sirogojno kompani" Rade Ljubojević ističe da je njegova firma ugovorila izvoz hiljadu tona malina, višanja i kupina, i to do kraja godine.

Veliki su izgledi da već ovog leta na Zlatibor stignu osetno brojnije grupe ruskih turista, a da će u Rusiju stići džemperi iz Sirogojna i pršuta iz Mačkata.

Sve je to rezultat >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nedavno održanog Sajma turizma u Moskvi, gde je delegacija Zlatibora, koju su činili predstavnici Turističke organizacije i nekoliko privrednika. Zlatiborci su održali i zasebnu prezentaciju u Ambasadi Srbije. Najkonkretniji posao na moskovskom sajmu odradilo je preduzeće „Sirogojno kompani" koje se bavi otkupom voća i proizvodnjom vunenih džempera.

- Užurbano radimo na dizajniranju kese, koja će sadržati deklaraciju o proizvodu, a već krajem aprila očekujemo da prva isporuka malina krene za Moskvu. Osim zlatiborskih malina, dogovorili smo i izvoz višanja koje otkupljujemo iz južne Srbije i kupina iz valjevskog kraja - kaže Ljubojević.

Za voćem, napominje Ljubojević, u Rusiji postoji ogromna potreba. Moskovski marketi snabdeveni su srpskim malinama, ali koje su u tržnice ovog velegrada stigle preko firmi iz Holadnije i Belgije koje se bave otkupom.

- Naša šansa je kvalitet malina koje se tamo već prodaju i bescarinski i bezvizni režim sa ovom zemljom, što će doprineti konkurentijoj ceni od one koju nude Belgijanci i Holanđani. Imajući u vidu potrebe tržišta, ugovoreni posao mogao je biti veći, ali Rusi su priznali da nisu sigurni u privrednu klimu u Srbiji, odnosno plaše se da li možemo održati stalnost isporuka - napominje Rade Ljubojević, dodajući da je bilo preliminarnih razgovora i oko izvoza džempera iz Sirogojna.

- Konkretizacija dogovora o izvozu džempera uskoro bi trebalo da se nađe na stolu. U svakom slučaju, o trgovini na malo se sa Rusima ne razgovara - jasan je Ljubojević.

Sajamska prezentacija Instituta za štitastu žlezdu i metabolizam „Čigota" tekla je mimo protokola - više od lekara sa Zlatibora o metodama lečenja u Institutu govorili su Rusi, bivši pacijenti „Čigote".

- U Ambasadi Srbije spontano se okupilo dvadesetak pacijenata koji su na Zlatiboru lečili štitastu žlezdu. Njihovi hvalospevi o „Čigoti" bili su najbolja preporuka sunarodnicima, ali i brojnim lekarima koji su učestvovali na skupu - kaže dr Nenad Crnčević, direktor Instituta.

Do sada je, napominje Crnčević, godišnje u proseku na Zlatiboru boravilo oko 40 gostiju iz Rusije, koji su dolazili u potrazi za zdravljem. Posle nastupa na Sajmu u Moskvi, dodaje direktor „Čigote", očekuje se da će se već u ovoj godini broj ruskih turista u najmanju ruku udvostručiti.

Firma „Zlatiborac" iz Mačkata, najpoznatiji proizvođač pršute i ostalih suvomesnatih proizvoda, imala je takođe kontakte sa Rusima koji bi u dogledno vreme mogli biti ozvaničeni. Slobodan Jovičić, predstavnik „Zlatiborca" na Sajmu u Moskvi, kaže da su preliminarni razgovori odškrinuli vrata izvoznim poslovima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.