Izvor: B92, 09.Jul.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ugovor o NIS-u u avgustu"

Beograd -- Ugovor o prodaji 51 odsto akcija NIS-a mogao bi da bude potpisan već polovinom avgusta, izjavio Dmitrij Mališev iz "Gaspromnjefta".

Savetnik predsednika Upravnog odbora je rekao za "Večernje novosti" da računa da će poslanici Skupštine Srbije do kraja jula ratifikovati energetski sporazum sa Rusijom.

Na pitanje da li će biti dodatnih pregovora s kritičarima energetskog sporazuma, poput Mlađana Dinkića, Mališev je odgovorio da su spremni za dijalog, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u kome će objasniti pozitivan pristup i nameru da od NIS naprave najveću kompaniju na Balkanu.

"Rekonstrukcijom i modernizacijom od 500 miliona evra povećaćemo preradu nafte dva puta, obnovićemo i benzinske pumpe. To je osnova da NIS bude najbolji u regionu. Povećaće se i kapitalizacija NIS-a i vrednost akcija", rekao je on u intervjuu "Novostima".

Mališev je rekao da je za obnovu NIS-a potrebno minimum tri do četiri godine.

On je rekao da je za srpske rafinerije potrebno više od 500 miliona evra i naglasio da su spremni za ulaganja dan posle potpisivanja ugovora.

Upitan da li ostaju na 400 miliona evra za 51 odsto akcija NIS, Mališev je odgovorio da su cenu odredile analize njihovih i nezavisnih stručnjaka, i to je usaglasila Vlada Srbije.

"Fiksirana je u potpisanom sporazumu, koji je obavezujući", kazao je on.

Mališev je rekao da su prijatno iznenađeni i menadžmentom i inženjerima u NIS-u, koji su visoko kvalifikovani i sposobni.

"Planiramo da sačuvamo taj ljudski potencijal i ne planiramo da dovodimo veliku grupu ljudi iz Moskve. Možda će tokom modernizacije biti potrebe za dodatnim ljudskim resursima", kazao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.