Ugljanin pozvao nadležne da reše problem izdavanja ličnih karata

Izvor: Blic, 10.Jan.2014, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugljanin pozvao nadležne da reše problem izdavanja ličnih karata

Ministar zadužen za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja Sulejman Ugljanin pozvao je nadležne organe da reše problem izdavanja ličnih dokumenata na jezicima nacionalnih manjina, koje je utvrđeno pravnim poretkom Srbije.

U saopštenju Ugljanina podseća da je Zakonom o ličnoj karti, Zakonom o putnim ispravama, kao i Zakonom o službenoj upotrebi jezika propisano da pripadnici nacionalne manjine imaju pravo da se koriste svojim jezikom, pismom i pravopisom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Takođe, Ugljanin je naglasio da upotreba termina srpsko državljanstvo nije u skladu sa propisima Republike Srbije, te u tom smislu takav termin asocira na nacionalnu pripadnost, a ne na pripadnost određenoj državi.

Ugljanin zahteva, u svojstvu ministra i "legitimnog predstavnika Bošnjaka", a pre svega od Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva pravde i državne uprave da daju pisane instrukcije nadležnim organima u Srbiji koji izdaju lična dokumenta, kako bi se na taj način omogućilo nacionalnim manjinama da ostvaruju svoja prava koja su im zagarantovana Ustavom i zakonima.

"Posebno skrećem pažnju na diskriminaciju koju čine službe MUP i lokalnih samouprava koja izdaju lična dokumenata Bošnjacima u Sandžačkim opštinama", rekao je Ugljanin i dodao da se ovim pitanjem bavio i Zaštitnik građana koji i ranije ukazivao na ovaj problem.

U skladu sa Ustavom Republike Srbije, dodaje se, zagarantovano je da se štite prava nacionalnih manjina i garantuje njihova posebna zaštita radi ostvarivanja potpune ravnopravnosti i očuvanja njihovog identiteta, garantuje pravo na očuvanje posebnosti i pravo nacionalnim manjinama na korišćenje svog jezika i pisma.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.