Ugljanin nosilac Bošnjačke liste

Izvor: RTS, 27.Avg.2014, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugljanin nosilac Bošnjačke liste

Predsednik Stranke demokratske akcije Sulejman Ugljanin biće nosilac Bošnjačke liste na predstojećim izborima za nacionalna veća. Ističe da je odluku doneo zbog nerešenog bošnjačkog pitanja i da su sve dosadašnje Vlade izbegavale rešavanje tog problema. Meho Omerović smatra da je najava lidera SDA motivisana stranačkim i ličnim, a ne interesima Bošnjaka.

Sulejman Ugljanin objašnjava da je šest godina kao ministar u Vladi, ali i kao poslanik, pokušavao da ukaže >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na slabosti dosadašnjih rešenja o manjinskim pitanjima.

Tvrdi da iako je bio ministar u dve Vlade, Bošnjaci nisu mogli da ostvare Ustavom zagarantovana prava zbog opstrukcija vrha vlasti.

"Zato sam odlučio da se kandidujem i da budem nosilac liste. Da zajedno sa čestitim ljudima iz Srbije otklonimo sve ove prepreke koje koče Srbiju na njenom evropskom putu", kaže Ugljanin.

Iako je konferencija za novinare najavljena zbog kandidature na izborima za nacionalna veća, Ugljanin je govorio i o nerešenim zločinima nad Bošnjacima.

Ističe da je uputio pismo Majklu Davenportu od koga će, kako kaže, stići podrška za rešavanje problema diskriminacije sa kojima se Bošnjaci svakodnevno susreću.

"Mi živimo ovde i imamo argumente i podatke. EU ima mehanizme koji će pomoći Državi da otkloni ove nepravilnosti", smatra Ugljanin.

Poziva se na Statut stranke SDA o autonomiji Sandžaka, što je, kako kaže, krajnji cilj stranke, ali i njegov lični stav.

Podseća da se 1991. godine na referendumu više od 80 odsto Bošnjaka izjasnilo za autonomiju.

Iako nije predstavio ostale kandidate, Ugljanin ističe da će ih na listi biti 35, koji imaju jasan stav o regiji, EU, problemima u tužilaštvu i policiji i delovanju Bošnjaka u javnom životu.

Na kandidaturu Ugljanina reagovao je funkcioner Socijademokratske partije Srbije Meho Omerović koji smatra da je najava lidera SDA da će biti nosilac Bošnjačke liste na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina motivisana stranačkim i ličnim, a ne interesima Bošnjaka.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.