Ugljanin: Priznajemo državu Srbiju, ali ne i srpsku državu

Izvor: N1 televizija, 05.Feb.2018, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugljanin: Priznajemo državu Srbiju, ali ne i srpsku državu

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Sulejman Ugljanin izjavio je da Bošnjaci priznaju državu Srbiju koja će biti zasnovana na vladavini prava, ali ne i srpsku državu.

Ugljanin je na konferenciji za novinare rekao da srpska država za Bošnjake predstavlja "genocidnu tvorevinu, sa neprihvatljivim imenom i načinom njene organizacije".

"Pojam srpske države su uveli ovi koji su danas na vlasti, a on je sam po sebi diskriminatorski nad svima koji ne pripadaju >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << većinskom narodu. Mi insistiramo da u novom Ustavu Srbije Bošnjaci dobiju status naroda, da se Sandžaku obezbedi status pokrajine, odnosno srednji nivo vlasti, kao i na reviziji Akcionog plana za pristupanje Srbije Evropskoj uniji", rekao je Ugljanin.

On je ocenio da su u proteklih 28 godina državni organi "učinili sve da proteraju Bošnjake sa ovih prostora, da im obesmisle život" a da je ključna stvar koja se zamera vlastima u Srbiji, ali i susednim državama, "nepostojanje vladavine prava, pravne sigurnosti i jednakosti pred zakonom".

"Stanje se nije promenilo, od vladavine Slobodana Miloševića do danas svi režimi su zastrašivali građane Srbije da niko ne sme da se pobuni i traži svoja prava. Mi već 26 godina edukujemo Bošnjake kako i na koji način se ostvaruju prava, nenasilno, mirno i dostojanstveno, kroz institucije sistema", rekao je Ugljanin.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da će EU sutra objaviti Strategiju o pristupanju zemalja zapadnog Balkana, u okviru koje će biti definisani svi rokovi.

"Za nas je značajno da vidimo da li će bar neki od naših zahteva biti uključen u novu strategiju, jer smatramo da Evropa može biti efikasnija i da će u okviru nje Bošnjaci ostvariti svoja prava. Mi nismo zadovoljni radom kancelarije EU u Beogradu i o tome ćemo obavestiti sve zemlje članice Unije", rekao je predsednik BNV.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

SKANDALOZNI UGLJANIN: Srpska država je genocidna!

Izvor: Mondo, 05.Feb.2018

"Bošnjaci priznaju državu Srbiju koja će biti zasnovana na vladavini prava, ali ne i srpsku državu, koja je genocidna", kaže bivši ministar i predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV), Sulejman Ugljanin...Foto: MONDO, Lana Stošić..Radio Sto plus prenosi da je Ugljanin na konferenciji za...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.