Ugledni svetski profesor političkih nauka prognozira kakve su šanse za izbijanje rata velikih sila

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Maj.2020, 22:40

Ugledni svetski profesor političkih nauka prognozira kakve su šanse za izbijanje rata velikih sila

Buzan smatra da države, ne samo da odustaju od ratobornog ponašanja zbog iracionalnosti, već i "ne žele da se takmiče, da bi upravljale svetom".

Profesor političkih nauka Londonske škole za ekonomiju i političke nauke Bari Buzan objasnio je zašto je rat između supersila maloverovatan.

Buzan smatra da zbog "nuklearnog oružja i drugih skupih tipova oružja za masovno uništenje" takav rat postaje "iracionalan, ako ne i glup".

- To ne znači da je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << on nemoguć - rekao je profesor.

On je dodao da postoji mogućnost početka rata, ali da je ona "vrlo mala".

On je primetio da se čini da "SAD odustaju, Kinezi ne žele to da rade, izjavljujući da su oni još uvek zemlja u razvoju i ne mogu sebi da dozvole da preuzmu takvu odgovornost. I Indija misli što i Kina, "dok Rusija nema dovoljno novca", rekao je on. Jer, upravo iz želja da "upravljaju svetom" i "dolazi do rata", izjavio je Buzan.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.