Izvor: B92, 22.Dec.2009, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbor obeležio kraj postojanja

Beograd -- Republički odbor za rešavanje o sukobu interesa obeležio prestanak postojanja, pošto tu nadležnost od 1. januara preuzima Agencija za borbu protiv korupcije.

Na svečanosti u Palati Srbija, predsednik Odbora Slobodan Beljanski ukazao je da je to telo u proteklih pet godina primilo 35 000 izveštaja o imovini, prihodima i funkcijama funkcionera, pokrenulo 3 500 postupaka i izreklo više od 1 600 mera, od toga 450 javnih.

Naveo je, međutim, da je siguran >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da niko iz vlasti neće odati priznanje Odboru na petogodišnjem radu.

"Političari su nas smatrali teretom i nevoljom koju silom prilika treba trpeti dok pogađa druge, a napadati i osporavati kada pogađaju neke od njih samih", rekao je Beljanski.

Prema oceni predsednika Odbora, to telo je nailazilo na nerazumevanje i kod javnosti i medija koji su, ne poznajući prirodu i granice zakona, bili razočarani što Odbor ne sprovodi otvorenu represiju.

Rezultati rada Odbora, ocenio je Beljanski, ipak nisu uzaludan trud i njegova aktivnost ne zamire, jer će nadležnost preuzeti Agencija za borbu protiv korupcije.

On je ukazao na to da je Odbor bio prvo telo u istoriji države sa nadležnošću u oblasti sukoba interesa.

"Nismo bili telo koje se na operativan način bori protiv korupcije, već mu je zadatak bio da smanji izvor njenog nastajanja, bar u onom domenu u kome je njena polazna stanica koncentracija političke i administrativne moći u rukama jednog čoveka ili nekolicine povlašćenih", izjavio je predsednik Republičkog odbora.

Beljanski je ocenio da je Odbor to radio otvoreno, savesno i nepristrasno i da je uspeo da načini bar mali prodor "kroz bespuće političke samovolje i nekulture" i prokrči put kojim će prve korake lakše učiniti Agencija za borbu protiv korupcije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Veća kontrola stranačkih finansija

Izvor: Radio 021, 22.Dec.2009

Agencija za borbu protiv korupcije će od naredne godine moći da pokreće prekršajne i krivične postupke, a preuzeće i nadležnosti Odbora za rešavanje sukoba interesa. Najavljeno je da će se detaljno ispitivati izveštaji o finansiranju stranaka i trošenju novca iz budžeta tokom izbornih kampanja.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.