Udvostručen broj nuklearnih prevaranata u SAD

Izvor: RTS, 29.Jan.2014, 00:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udvostručen broj "nuklearnih prevaranata" u SAD

Otkriveno još učesnika skandala u nuklearnim snagama SAD. Novootkriveni učesnici skandala direktno varali na rutinskim testovima borbene spremnosti, ili su bili umešani na neki drugi način, kažu neimenovani zvaničnici.

Američki zvaničnici kažu da se skoro udvostručio broj pripadnika nuklearnih snaga vazduhoplovstva SAD umešanih u skandal u vezi sa varanjem na testovima, u odnosu na ranije otkrivena 34 učesnika.

Ti neimenovani zvaničnici nisu precizirali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da li su novootkriveni učesnici skandala koji je potresao SAD direktno varali na rutinskim testovima borbene spremnosti, ili su bili umešani na neki drugi način.

Američko vazduhoplovstvo saopštilo je 15. januara da je u okviru krivične istrage o posedovanju droge otkriveno da je jedan oficir snaga zaduženih za lansiranje interkontinentalnih nuklearnih raketa ("aj-si-bi-em") u Montani šesnaestorici svojih kolega otkrio pitanja iz testova.

Nakon toga još 17 oficira je priznalo da je znalo za prevaru, ali je nisu prijavili. Pored toga, kod dvojice oficira zaduženih za lansiranje nuklearnih projektila pronađena je i droga.

Prošle nedelje sekretar Vazduhoplovstva Debora Li Džejms, najavila je smenjivanje 34 oficira.

U oktobru prošle godine, četiri oficira su smenjena jer su spavali za konzolom za lansiranje, i to uz širom otvorena spoljašnja, blindirana vrata lansirne rampe.

Nedostaci utvrđeni poslednjih meseci isključivo se odnose na osoblje u jedinicama projektila "aj-si-bi-em".

Pentagon ne planira da se odrekne tog stuba američkih strateških snaga. SAD imaju 450 projektila "aj-si-bi-em", 14 podmornica sposobnih da nose po 24 nuklearna projektila i nekoliko desetina aviona-bombardera sposobnih da ponesu atomske bombe.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Udvostručen broj “nuklearnih prevaranata“ u SAD

Izvor: Vesti-online.com, 29.Jan.2014

Američki zvaničnici izjavili su da se skoro udvostručio broj pripadnika nuklearnih snaga vazduhoplovstva SAD umešanih u skandal vezan za varanje na testovima, u odnosu na ranije otkrivena 34 učesnika...Ti neimenovani zvaničnici nisu precizirali da li su novootkriveni učesnici skandala koji je...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.