Udruženje slepih poručilo vladi: Branićemo životima naša prava i naše knjige

Izvor: Blic, 25.Jun.2013, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udruženje slepih poručilo vladi: Branićemo životima naša prava i naše knjige

Biblioteka za slepe “Dr Milan Budimir”, jedna od najvećih na Balkanu, od juče je zatvorena posle 93 godine postojanja.

Prekinuta je i izdavačka delatnost za slepe, štampanje na Brajevom pismu i snimanje zvučnih knjiga zbog izostanka finansiranja od države.

Tim povodom, Savez slepih Srbije najavio je da ukoliko danas ne dobiju novčanu podršku Ministarstva kulture i informisanja, za svoje pravo na knjigu će se boriti i životima.

- To je najveća >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sramota koju jedna država može da priredi svojim građanima. Jadna je ona država koja misli da će krizu prevazići time što će uskratiti mogućnost slepima da dođu do knjige. Te knjige su život za slepe osobe i ovakav odnos Ministarstva kulture prema nama je najveći oblik diskriminacije koji je moguć nad ovom populacijom. Zato smo odlučili da se borimo za pravo na knjigu, pa i svojim životima - kaže Milan Stošić, predsednik Saveza slepih Srbije.

On naglašava da je posle gubitka vida uskraćivanje prava na knjige drugi najveći problem za slepe osobe. Prema njihovim procenama, oko 10 miliona dinara je potrebno za ovu godinu da bi slepi ljudi imali mogućnost da koriste knjigu, ali je država neizdvajanjem sredstava prinudila Savez slepih Srbije da prekine rad biblioteke i onemogući da oko 12.000 slepih i slabovidih dođu do knjige.

Veliki problem je, ističu, i literatura koja je potrebna studentima jer sada ne može da se odštampa niti studenti mogu da dobiju kompletne knjige na Brajevom pismu kada im zatrebaju.

- Zakon kaže da na to imaju pravo i da je dužnost države da im obezbedi. Mi ne govorimo o nekoj pomoći koju tražimo već je to obaveza države da to naše pravo podupre finansijski. Svaki čovek, pa i onaj sa hendikepom, ima pravo na knjigu, na pisanu reč ili na zvučnu knjigu. Jedini period kada je bilo prekinuto štampanje knjiga na Brajevom pismu i zvučnoj tehnici bilo je za vreme Drugog svetskog rata. Ovo je sada drugi put - podseća mr Luka Joksimović Barbat, sekretar Saveza slepih Srbije.

- Mi ne napadamo državu. Mi se branimo. Tražimo pravo na knjigu - poručuju predstavnici Saveza slepih i najavljuju da ukoliko danas ne bude uplaćen novac imaju spremna pisma koja će biti poslata Komisiji za ljudska prava u UN i EU, Savezu slepih Evrope i Svetskoj organizaciji slepih, kao i na adrese svih ambasada u Beogradu...

Jelena Stojanović, koja uređuje jedan od časopisa za slepe i slabovide, kaže da posle trideset godina Savez nije u mogućnosti da nastavi sa tom delatnošću jer je Ministarstvo kulture za 2013. za ove namene odobrilo 133.500 dinara, od čega im još uvek ni dinar nije uplaćen. Radi se o časopisima “Mozaik”, “Svitanja”, „Žena i dom”, “Zabavni listići”, koji imaju oko 600 čitalaca.

Ministarstvo: Čekamo rebalans

U Ministarstvu kulture i informisanja kažu da će nakon rebalansa budžeta obezbediti određena sredstva koja će biti isplaćena Savezu slepih Srbije.

- Naglašavamo da se rešavanje ovog problema ne završava isključivo davanjem jednokratne pomoći i smatramo da je jedino trajno rešenje za probleme bibliotečko-informacione delatnosti Saveza slepih osnivanje ustanove koja bi bila finansirana od republike što, između ostalog, podrazumeva i prenos osnivačkih prava na republiku. U tom smislu već postoji incijativa i u toku je procena finansijskih i drugih mogućnosti kako bi se predlog uputio prvo Ministarstvu finansija na mišljenje, a zatim i Vladi na usvajanje.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Država okrenula leđa slepima

Izvor: B92, 25.Jun.2013

Beograd -- Biblioteka za slepe Dr Milan Budimir zatvorena je od početka ove nedelje, a Savez slepih Srbije je za to direktno optužio Ministarstvo kulture i Vladu Srbije...Zatvaranje ove kulturne ustanove, nakon 93 godine neprestanog rada, Savez je ocenio kao "državni udar, a u utorak je resornom ministru...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.