Izvor: B92, 08.Maj.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udruzenje porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji najavilo protest

Udruzenje porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji organizuje protest u sredu, na Trgu Republike u Beogradu, rekao je na konferenciji za novinare predsednik Udruzenja, Ranko Djinovic. "Udruzenja porodica kidnapovanih na Kosovu organizuje miran protest 10. maja u 12 sati koji krece sa Trga republike i zatim ce proci pored Jugoslovenskog crvenog krsta, Medjunarodnog komiteta crvenog krsta kao i ambasada zemalja koje u sastavu KFOR-a i UNMIK-a imaju svoje predstavnike na Kosovu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Metohiji" najavio je Djinovic dodavsi da je cilj ovog protesta da se na ovaj nacin izrazi opste nezadovoljstvo, s obzirom da se o sudbini otetih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji gotovo nista ne zna, a da se istovremeno sa vrlo vaznih mesta ne pokazuje valjano interesovanje. "Na Kosovu i Metohoji u periodu 1998. - 2000. oteto je i nestalo 1200 lica medju kojima ima zena, dece staraca, invalida, bolestnih itd", dodao je Djinovic.

Na konferenciji za novinare Udruzenja porodica kidnapovanih na Kosovu, govorio je i Dusan Blagojevic iz Prizrena, cijeg oca Srecka je otela Oslobodilacka vojska Kosova. Blagojevic kaze da je OVK pokusala i njega da kidnapuje i o tom dogadjaju kaze:

"Sakrio sam se na odredjeno mesto i gledao sve. Oni su poceli da preturaju po krevetima i regalima i da me traze, medjutim, nisu me nasli. Poceli su da maltretiraju majku i zenu i petoro dece. To je trajalo sve do pet sati ujutru. Oni su ponovo posle dva sata dosli po mene, medjutim, majka je rekla da sam otisao iz kuce. Izdrzali smo sve nadajuci se da ce biti bolje. 10 . jula nasa kuca je bila blokirana od strane OVK, koji su zapalili stricevu kucu koja je na osam metara do nase. Dosao je KFOR, koji tek posle svake paljevine dolazi da vidi ima li zrtava. Majka i zena su izasli pred KFOR i rekle da je tu srpska familija i oni su nas prebacili u prihvatni centar u Bogosloviji. Mi smo u tom prihvatnom centru proveli osam meseci. To je bio pravi logor, nismo imali nigde nista. Mi smo poslednja familija koja je ostala u Prizrenu i napustili smo ga 15. februara ove godine", ispricao je Blagojevic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.